26 svi 2015

OBJAVLJEN PRIRUČNIK ZA POLJOPRIVREDNIKE „ZELENO PLAĆANJE“

Obavještavamo Vas da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila informativnu brošuru za poljoprivrednike pod nazivom „Zeleno plaćanje”. S obzirom na to da je zeleno plaćanje jedna od najsloženijih novosti u programu izravnih plaćanja, ovaj priručnik detaljno ga objašnjava.

Naime, od 2015. godine Zajednička poljoprivredna politika EU uvela je nova pravila za provedbu i odobravanje izravnih plaćanja poljoprivrednicima. Novost od ove godine je „zeleno plaćanje” koje se dodjeljuje poljoprivrednicima u obliku godišnjeg plaćanja po prihvatljivom hektaru kao postotak ukupne vrijednosti osnovnog plaćanja. Pa tako, zeleno plaćanje iznosi 70% osnovnog plaćanja po poljoprivrednom gospodarstvu.

Kako bi ostvarili zeleno plaćanje poljoprivrednici koji obrađuju određen broj hektara oranica trebaju primjenjivati zelene prakse tj. poljoprivrede prakse koje su prihvatljive za klimu i okoliš. Zelene prakse uključuju raznolikost usjeva, održavanje ekološki značajnih površina i očuvanje trajnih travnjaka.

Priručnik možete pronaći ovdje.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci