29 pro 2014

PREDSTAVLJENA KARTA EU PROJEKATA NA www.strukturnifondovi.hr

U Hrvatskoj se trenutno provode projekti sufinancirani iz europskih fondova ukupno vrijedni približno pet milijardi kuna. Ukupna vrijednost velikih infrastrukturnih projekata iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” kod kojih su natječaji za izvođače radova u tijeku ili se njihovo raspisivanje očekuje do kraja rujna 2015. iznosi 6,6 milijardi kuna dok je ukupna vrijednost javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava 4,9 milijardi kuna.

Prihvaćanjem Operativnih programa „Konkurentnost i kohezija” te „Učinkoviti ljudski potencijali” otvoren je put za korištenje 8,4 milijardi eura u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Iz novog operativcnog programa započeli su prvi projekti, a što se tiče provedbe projekata iz financijskog razdoblja 2007.-2013., od 1,2 milijarde eura koliko je Hrvatskoj na raspolaganju, prema podacima Ministarstva financija na dan 12. prosinca 2014. ugovoreno je 919,8 milijuna eura, a isplaćeno 473,8 milijuna eura.

Provedba sufinanciranih projekata odvija se sporije od ugovaranja, a provedba najviše zapinje u otezanju postupaka javne nabave, najviše zbog žalbi te zbog krize građevinarstva.

Svi projekti iz operativnih programa, izuzev ruralnog razvoja, mogu se pregledati na karti projekata na Središnjem državnom portalu za EU fondove http://www.strukturnifondovi.hr , gdje su dostupne i informacije o natječajima iz EU fondova.

Rezultate na području EU fondova do kraja 2014. i očekivanja za 2015. godinu možete vidjeti ovdje.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci