09 lip 2014

POZIV NA 20. PODRAVSKE MOTIVE

SAJAM NAIVE

Osim što je poznata kao grad juha, vegete i bicikla, Koprivnica postaje sve prepoznatljivija i po jedinstvenom sajmu naivne umjetnosti. Na glavnom gradskom trgu, tri dana traje velika prodajna izložba čuvenog naivnog slikarstva na staklu i kiparstva u drvu, a umjetnici demonstriraju svoje vještine na licu mjesta. I ove godine izlagat će, na posebno uređenim štandovima, najpoznatiji autori „Hlebinske škole”, od Mije Kovačića i Martina Mehkeka, preko srednje generacije do najmlađih autora. Kao što je poznato, Podravina je „rodni kraj” hrvatske naive nastale početkom tridesetih godina prošloga stoljeća pod budnim okom akademskog slikara Krste Hegedušića koji je u radovima dvojice seoskih mladića – Generalića i Mraza – prepoznao autentični stvaralački glas. Uz poticaj kritike i publike ti su umjetnici dalje širili svoje iskustvo, tako da je u Hlebinama i Podravini postupno počeo raditi velik broj slikara i kipara. Danas, na području ove male regije stvara više od 300 umjetnika NAIVACA.

Simboličnim preuzimanjem ključeva grada Koprivnice, naivni slikari i kipari tri dana „vladaju” njome i privlače tisuće posjetitelja, kupaca, galerista, ljubitelja umjetnosti.

FOLKLOR

Danas je i cimbal rijetkost, a tko se još uopće sjeća duda (mrčaljke) ili fajfe (jednostavna svirala)?
Nebrojni su „svati, težaki gorički i vesele družine vu fašenske dneve tancali samo kraj dudaša”. Stara su se božićna, fašenska, vuzmena i svatovska kola vodla uz pjesmu, ali je za čardaš, drmeš, polku i tajić valjalo osigurati i mužiku (glazbu). Koliko su narodu pjesma, ples i običaji bili važni, pokazuje briga oko pripravljanja oprave za ples, osobito za djevojke.

Dijelovi nošnje ukrašavali su se protkivanjem raznobojnim pamukom pa onda još i vezenjem prekrasnim „Ivanečkim vezom”. Najrazličitiji su izričaji nutrine čovjekove duše, a među njima pjesma i ples, baš kao i uredne, s ljubavlju istkane i vezene nošnje u kolu s ponosom nošene, ponajbolje iskazuju onaj smisao za lijepo koji je marljivi podravski svijet oduvijek gajio. Folklorna društva i tamburaški sastavi koji će se predstavljati tijekom manifestacije „Podravski motivi” pokazat će da te vrijednosti Podravci i danas njeguju.

KULINARSTVO

U Podravini se od davnina dragoga gosta ne očekuje samo glazbom i pjesmom već me se na kušanje i uživanje nude jela naših dedeka i bakica, ali i jela služena na plemićkim gozbama. Koprivnica, „srce i duša Podravine” i njezini žitelji umiju pružiti nezaboravan užitak u hrani, kao iskaz zamamne dobrodošlice dragom namjerniku i zdravice zemlji koja nas je darivala. Hrana je, zbog načina života, mukotrpnog rada na polju i specifičnosti navika, oduvijek morala biti izdašna.
Na središnjem Gradskom trgu posjetitelji će moći probati i jedinstvena jela od koprive – biljke po kojoj je grad i dobio ime.

STARI OBRTI

Obrtništvo i njihove cehovske udruge imaju bogatu povijest u Koprivnici i Podravini, a neki stari zanati još uvijek odolijevaju i prkose modernoj industrijskoj proizvodnji. Prikazivanje starih obrta na centralnome gradskom trgu kao i njihove gotovo zaboravljene vještine, pretvaraju Koprivnicu u danima „Podravskih motiva” u neponovljivu čaroliju nekih, minulih vremena.

Najveći sajam starih obrta u ovom dijelu Europe uključuje tridesetak starih majstora različitih profila (užar, postolar, dimnjačar, kovač, stolar, tkalja, lončar, notarica, tiskari i drugi), koji će Vam prezentirati izradu svojih proizvoda na licu mjesta, a neke predmete, poput koprivničke kovanice, moći ćete i sami izraditi.

Osim naive, kulinarstva, folklora i zabavnih sadržaja, stari obrti daju „Podravskim motivima” poseban štih, a svojom očuvanošću, brojnošću i atraktivnošću privlače pozornost velikog broja posjetitelja.

VIDIMO SE U KOPRIVNICI!

 

                                                 MOTIVI

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci