08 svi 2014

NAJAVA 11. DRVNO-TEHNOLOŠKE KONFERENCIJE U OPATIJI

Dana 2.- 3. lipnja 2014. godine u Opatiji će se održavati 11. Drvno-tehnološka konferencija, središnje sektorsko okupljanje drvne industrije i šumarstva u Republici Hrvatskoj i zemljama Regije na kojem preko 250 sudionika tradicionalno rezimira sektorske prilike, poslovne trendove te iznosi prijedloge za poboljšanje stanja u budućim razdobljima.

Ovogodišnja Konferencija se tematski nastavlja na dosadašnja izdanja, a glavna tema se odnosi na veću uporabu drva u zemljama Jugoistočne Europe.

Konferencija se sastoji od slijedećih tematskih blokova:

1. Korištenje sredstava iz EU fondova

Zahvaljujući učinkovitom privlačenju EU sredstava moguće je znatno ojačati preradu drva i industriju namještaja koje mogu učvrstiti svoje mjesto kao okosnica izvoza; očekuje se prisustvo snažne delegacije iz Brusselesa te prikaz najboljih iskustava i praksi. Već odobreni EU projekt za drvnu industriju ID WOOD u kojem sudjeluje drvna industrija iz 9 zemalja biti će također prezentiran.

2. Biomasa i energija iz drva

Do sada je u RH i zemljama regije drvna biomasa nedovoljno korištena za postizanje energetskih ciljeva, posebice proizvodnju energije iz OIE; stoga će se ova tema široko obraditi kroz niz prezentacija novih tehnologija i najbolje EU prakse vezano uz proizvodnju i uporabi peleta, daljinskog grijanja, kogeneracijskih postrojenja i sl.

3. Uporaba drva u JIE

U sklopu DTK obradit će se tema veće uporabe drva, iznijeti pozitivna iskustva oko projekta „Drvo je prvo”, te austrijska iskustva projekta „Proholz”. Cilj je naglasiti mogućnosti za unaprijeđenje suradnje sa arhitektima, dizajnerima, i dobavljačima drvnih proizvoda, posebice u poslovima javne nabave.

4. Aktualna pitanja drvoprerađivačkog sektora 

Predstaviti će se aktualne inicijative i prijedlozi vezano uz sirovinska pitanja, izvozne trendove i analizu tržišta, klasterske inicijative i poslovna povezivanja u drvnom sektoru, kontrolu kvalitete proizvoda, certificiranje, obrazovanje, kreditni rejting drvne industrije, prikaz novih tehnologije i dr.

U Opatiji se očekuju vodeće šumarske i drvoprerađivačke tvrtke, državni dužnosnici iz pripadajućih resora, predstavnici EU institucija i strukovnih udruženja, dobavljači tehnologija, dizajneri, vodeći ekonomisti kao i predstavnici bankarskog sektora koji uobičajeno prati značajna ulaganja u ovu gospodarsku granu.

Detaljnije informacije o prijavi kao i pripadajuće obrasce možete pronaći na slijedećem linku: www.drvna-konferencija.hr.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci