07 ožu 2014

ODRŽAN SASTANAK ŽUPANA I PREDSTAVLJENA STRATEGIJA PAMETNE SPECIJALIZACIJE U VIROVITICI

U organizaciji Hrvatske zajednice županija u četvrtak, 6. ožujka 2014. godine u Virovitici je održan sastanak svih hrvatskih župana.

Cilj sastanka bio je predstavljanje dosadašnjih rezultata u izradi Strategije pametne specijalizacije i određivanja daljnjih koraka u izradi Strategije.

Sastanak je organiziran na poziv Ministarstva gospodarstva, a ispred Koprivničko-križevačke županije na sastanku su nazočili zamjenik župana Darko Sobota i predstavnice PORE.
Republika Hrvatska, kao i sve druge zemlje članice, ima obavezu izraditi Strategiju pametne specijalizacije. U čitavoj Europskoj uniji, regije su nosioci gospodarskog razvoja i upravo kroz Strategiju specijalizacije, koriste svoje komparativne prednosti te na taj način na razini države doprinose cjelokupnom regionalnom rastu i razvoju.

Izrada Strategije preduvjet je za korištenje fondova Europske unije namijenjenih za investicije i istraživanje te je, kao takva, preduvjet za privlačenje sredstava iz strukturnih fondova u financijskoj perspektivi 2014. do 2020. godine.

Izrada Strategije pametne specijalizacije u sklopu IPA projekta započela je u kolovozu 2013. godine, a predviđeni rok izrade je II. kvartal 2014. godine i u njoj će se definirati ključne odrednice za podizanje konkurentnosti ekonomije Republike Hrvatske i dati smjernice koje su tržišne niše i komparativne prednosti u okviru prioritetnih gospodarskih sektora ključne za razvoj gospodarstva Republike Hrvatske u razdoblju do 2020. godine.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci