12 velj 2014

PREDSTAVNICE PORE PRISUSTVOVALE MANIFESTACIJI DANI EU FONDOVA

Manifestacija „Tjedan EU fondova” održava se od 10. do 14. veljače u hotelu International  u Zagrebu u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s drugim institucijama uključenima u sustav upravljanja i kontrole korištenja EU sredstava, te Hrvatskom gospodarskom komorom i veleposlanstvima Republike Francuske, Savezne Republike Njemačke, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kraljevine Nizozemske i Republike Mađarske.

Za vrijeme tog petodnevnog informativno-edukativnog događaja, predstavit će se prioriteti ulaganja RH u idućem financijskom razdoblju, te razmijeniti iskustva i prikazati primjeri dobre prakse zemalja članica Europske unije. Tematska područja u okviru pojedinog dana su: inovacije, energetska učinkovitost, vodno gospodarstvo, prometne investicije i urbani razvoj te ruralni razvoj, a sve u znaku ulaganja u budućnost.

Predstavnice PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja prisustvovale su dana 10. veljače 2014. godine otvorenju manifestacije Dani EU fondova, te predavaljima posvećenima inovacijama.

Prisutne su na početku pozdravili Michele Boccoz, veleposlanica Francuske, te ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji se osvrnuo na temu prvog dana „Tjedna EU fondova” posvećenu inovacijama, koje su, kako je istaknuo nužan čimbenik konkurentnosti gospodarstva. Zatim je potpredsjednik vlade RH Branko Grčić kazao da je za prvih šest mjeseci članstva Hrvatskoj na raspolaganju 450 milijuna eura, a vrijednost novoobjavljenih natječaja za strukturne fondove već je dosegla 540 milijuna eura. Od toga su samo veliki projekti, za koje je pokrenuta javna nabava vrijedni 400 milijuna eura, a gotovo 140 milijuna eura otvoreni pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava, kazao je Grčić dodajući da je do kraja 2014. planirana javna nabava za pojedinačne projekte vrijedne ukupno 587 milijuna eura, te objava poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u vrijednosti 550 milijuna eura.Ukupno, procijenjena vrijednost velikih projekata i javnih poziva za koje će se do kraja godine vršiti ugovaranje i otvarati natječaji je blizu 1,7 milijardi eura! Dodao je i kako su naši nacionalni ciljevi do 2020. godine usmjereni prije svega na povećanje konkurentnosti, smanjenje regionalnih nejednakosti i siromaštva te jačanje ljudskih resursa.

Cilj „Tjedna EU fondova” je predstaviti dosadašnje aktivnosti vezane uz korištenje EU fondova, istaći prioritete ulaganja RH u idućem financijskom razdoblju, te razmijeniti iskustva i pokazati primjere dobre prakse zemalja članica Europske unije, tako da su nakon uvodnih govora uslijedile prezentacije vezane za iskustva Republike Francuske što se tiče ulaganja u inovacije, predstavljanje primjera uspješnih projekata u Francuskoj, te iz kojih fondova su realizirali takve inovativne projekte.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci