30 sij 2014

PRIJAVITE SE NA LISTU STRATEŠKIH PROJEKATA TEMELJEM ZAKONA O STRATEŠKIM INVESTICIJAMA

Nakon konstituiranja Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata Vlade Republike Hrvatske 13. siječnja 2014. godine stvoreni su svi preduvjeti za prijavu na Listu strateških projekata Vlade RH temeljem Zakona o strateškim investicijama (NN 133/13). Predsjednik Povjerenstva je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, a zamjenik ministar gospodarstva. Povjerenstvo odlučuje o uvrštavanju prijavljenih investicijskih projekata na listu strateških projekata, a prijaviti se mogu privatni, javni ili javno-privatni projekti.

Što se tiče kriterija za odabir, vrijednost ukupnih kapitalnih troškova ulaganja mora biti jednaka ili veća od 150 milijuna kuna; ako projekt ima mogućnost sufinanciranja iz EU fondova i programa, tada vrijednost mora biti najmanje 75 milijuna kuna, a ako se projekti ostvaruju u potpomognutim područjima ili otocima, ili se ulaže u poljoprivrednu proizvodnju ili ribarstvo, vrijednost ulaganja mora biti jednaka ili veća od 20 milijuna kuna.

Nositelj projekta popunjava obrazac OBRAZAC ZA PRIJAVU STRATEŠKIH PROJEKATA .

Na ovaj način Vlada će direktno pomagati realizaciju projekata s liste i to na način da će Povjerenstvo nakon što uvrsti prijavljeni projekt na Listu strateških projekata, donijeti Odluku o osnivanju Operativne skupine, koja utvrđuje propisane postupke potrebne za pripremu i provedbu pojedinačnog strateškog projekta. Povjerenstvo donosi Odluku o proglašenju strateškog projekta, koju zatim donosi i Vlada RH. U roku od 30 dana od objave Odluke u Narodnim novinama, ministar gospodarstva će sklopiti s investitorom Sporazum o pripremi i provedbi projekta. Sporazum će sadržavati vrlo precizno obaveze države i obaveze investitora.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci