20 pro 2013

OBZOR 2020 (HORIZON 2020) – NOVI PROGRAM EUROPSKE UNIJE ZA POTICANJE ISTRAŽIVANJA I INOVACIJA

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je na svojoj web stranici novi program Europske unije za poticanje istraživanja i inovacije – Obzor 2020 (Horizon 2020).

Program Obzor 2020. novi je program Europske unije za financijski period 2014.-2020. kojim će se nastojati riješiti društvene izazove i premostiti jaz između istraživanja i tržišta.

Obzor 2020. je do sada najveći okvirni program EU-a za istraživanje i inovacije sa sedmogodišnjim proračunom u iznosu od gotovo 80 milijardi EUR.

Programom se obuhvaćaju dionici iz svih sektora koji čine inovacijski lanac vrijednosti. Znanstveno-istraživačke institucije i partneri iz gospodarstva (uključujući malo gospodarstvo) koji će putem razvoja partnerstava udruživat potrebne resurse i potencijale za uspješnu realizaciju projekata. Sredstva iz Programa namijenjena su poticanju gospodarstva temeljenog na znanju koje nudi rješenja za društvene izazove i unapređuje svakodnevni život građana.

Europska komisija je prvi put odredila prioritete ulaganja za dvije godine, što će omogućiti u odnosu na prethodne inicijative za poticanje istraživanja i inovacija bolje mogućnosti i sigurnost planiranja istraživačkih i inovacijskih projekata potencijalnih prijavitelja. Sudionicima će pogodovati i pojednostavljena programska struktura i financiranje, jedinstveni skup pravila i smanjenje opterećenja nastalog u vezi s financijskim kontrolama i revizijama.

Službeni dokumenta program, kao i ostale relevantne informacije, dostupni su na na slijedećem linku: http://www.minpo.hr/default.aspx?id=513.

U prosincu 2013. godine objavljeni su prvi natječaji i to za naredne dvije godine (2014. – 2015.) u iznosu od više od 15 milijuna EUR. Više o samim natječajima i rokovima za prijavu, možete pronaći na sljedećem linku: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/index.html.

Ulaganje će biti usmjereno na tri glavna područja:
Vrhunska znanost: bespovratna sredstva Europskog istraživačkog vijeća (eng.European Research Council) za vrhunske znanstvenike te za stipendije za mlade istraživačke programa Marie Skłodowska-Curie;
Industrijsko vodstvo: za potporu europskog industrijskog vodstva u područjima informacijsko-komunikacijskih tehnologija, nanotehnologije, napredne industrijske proizvodnje, robotike, biotehnologije i svemirske tehnologije;
Društveni izazovi: za inovacijske projekte koji adresiraju jedan od sedam prepoznatih društvenih izazova: zdravlje; poljoprivreda, maritimno i bio-gospodarstvo; energija; promet; klima, okoliš, učinkovitost resursa i sirovina; društvena i sigurnost;
Ukupni planirani iznos natječaja u 2014. godini iznosi 7,8 milijardi EUR, podijeljeno prema navedena tri tematska stupa.

Kako bi se hrvatskim poduzetnicima i istraživačima olakšao pristup informacijama u izradi je i hrvatska stranica Obzor 2020. na kojoj će se nalaziti i popis kontakt-osoba po pojedinim područjima za Hrvatsku kao i najava info-dana i drugih informativnih radionica.

Za dodatne informacije možete se obratiti u PORU Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja, Florijanski trg 4, 48000 Koprivnica, te na broj telefona 048 621 978 i e-mail adresu: [email protected].

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci