08 kol 2013

NAJAVA RENESANSNOG FESTIVALA – 29. KOLOVOZA – 02. RUJNA 2013. KOPRIVNICA- Koprivnički gradski bedemi

Povijesni mega spektakl Renesansni festival sljubljivanje je kasno srednjovjekovnih povijesnih fakata i originalnosti Koprivnice, Podravine i Hrvatske s baštinskim vrijednostima zapadnoeuropskog kulturnog civilizacijskog kruga (čiji je dio i Hrvatska), koje se manifestiraju kroz brojne nastupajuće viteške, obrtničke i muzičke skupine iz gotovo deset europskih zemalja. Manifestacije je pravi primjer razvijanja europskog identiteta Grada i Regije.

Koprivnički bedemi, ostaci nekadašnje velebne, renesansne protuturske utvrde, nijemi su i mistični svjedok davno minulog vremena. Kriju li oni neku zanimljivu tajnu, priču o nesretnoj ljubavi ili hrabrosti svojih branitelja, mogu li nam pokazati kako su stvarali, ratovali, slavili ili trgovali žitelji stare Koprivnice, predočit će Vam Renesansni festival.

Ova turističko- povijesna i edukativna manifestacija je najveći spektakl „živih slika” iz prošlosti u ovom dijelu Europe, a svoje uporište ima u povijesnim faktima.

Većina sadržaja bit će vezana uz 15. st., a naročito uz 16. st. kada su i nastale renesanse fortifikacije.

Renesansni festival okuplja oko 1000 originalno kostimiranih sudionika iz zemlje i inozemstva (Slovenije, Italije, Mađarske, Slovačke, Češke, Austrije, Njemačke, Rusije, Poljske) od kojih ćemo izdvojiti neke: Koprivnički mušketiri i haramije, vitezovi, srednjovjekovni obrtnici, kuhari, krčmari, dame, kmetovi, zabavljači, gutači vatre i drugi. Manifestacija počinje u 11:00 sati u središtu grada od kuda kreće povorka vitezova prema mjestu odvijanja manifestacije – renesansnim bedemima na kojim već „žive” stotine kostimiranih sudionika. Ogroman prostor bedema prekriven je srednjovjekovnim šatorima, logorima, opsadnim spravama, kulama, a prizor zaista djeluje impozantno. Trajanje manifestacije je i duboko u noć, jer mnogi sudionici ostaju u svojim logorima, a naročito je impresivan noćni napad na grad koji je obasjan stotinama baklji, žaračima i eventualno mjesečinom.

Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji će moći uživati i u okusima srednjevjekovnih jela koja će se spravljati na licu mjesta i to po izvornim receptima iz davno prohujalog vrememena s kraja Srednjeg vijeka. Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, naći će se i delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime.

Kao i nekad žeđ će utažiti vinska kapljica s obližnjih vinograda te staro hrvatsko piće medovina koje će posluživati domaći medičari.

Po prvi puta Renesansni festival će imati centralnu temu koja će se svake godine mijenjati.

Ove godine glavna tema biti će pivarstvo gdje će se posjetiteljima vjerno dočarati proces proizvodnje pive na srednjovjekovni način. Koristiti će se alati i rekviziti karakteristični za spomenuto razdoblje te će se po drevnoj srednjovjekovnoj koprivničkoj recepturi proizvoditi pivo od koprive. Osim što će posjetitelji moći aktivno sudjelovati u postupku proizvodnje pive, moći će i kušati magični eliksir od hmelja i koprive.

Renesansni festival će po prvi puta u Hrvatskoj uvesti zabranu korištenja plastičnog pribora za jelo i piće kako bi srednjovjekovni život u 5 dana održavanja bio što autentičniji i identičniji. To nije nimalo lak zadatak zato što moramo izraditi nekoliko tisuća keramičkih reljefnih krigli s koje bi svaki posjetitelj koji će koristiti ugostiteljske usluge na manifestaciji dobiti za simboličnu cijenu. Moći će zadržati kriglu ili je vratiti te zatražiti povrat novca. Također ćemo oformiti komisiju koja će obilaziti izlagače i upozoravati ih na nedostatke (adekvatna rasvjetna tijela, plastične vrećice, plastični pribor za jelo i piće, adekvatni kostimi i sl.)

Četverodnevnu manifestaciju prošle je godine posjetilo 50-tak tisuća posjetitelja, a trend rasta je veći iz godine u godinu. Programi se zbivaju puna četiri dana i večeri uz konstantnu ponudu jela i pića.

Velika prednost je što je u neposrednoj blizini veliki prostor parkinga, a sama lokacija manifestacije je gotovo u centru grada tako da se može razgledati i samo središte grada.

Dodatne informacije pronađite na slijedećem linku: http://www.renesansnifestival.hr/

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci