07 velj 2013

POZIV ŠKOLAMA IZ HRVATSKE NA SUDJELOVANJE U MEĐUNARODNOJ ŠKOLSKOJ MREŽI ACES

Akademija centralno-europskih škola (Academy of Central European Schools – ACES) objavila je poziv za prekogranične projekte pod nazivom: „Ja i drugi: Otkrivanje raznovrsnosti oko mene i u meni”.

Natjecanje koje organizira Akademija centralno-europskih škola (ACES) predstavlja jednu od najvećih međunarodnih školskih mreža u regiji čiji je član i Hrvatska.

Javni poziv namijenjen je školama (osnovnim, srednjim, strukovnim) u prihvatljivim zemljama, a ciljna skupina su učenici, dobnih skupina od 12 do 17 godina. Škole za djecu s posebnim potrebama također se mogu uključiti.

Prihvatljive zemlje su: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija. Škole u Hrvatskoj moraju pronaći partnersku školu u jednoj od zemalja sudionica programa aces. Moguće partnerske škole dostupne su u bazi škola.

Projekt partnerstvo škola je partnerstvo svih škola koje sudjeluju u projektu. Partnerske škole moraju povezivati zajednički interesi i zahtjevi. Zajednički projekt može uključivati različite vidove raznovrsnosti: identitet, problem diskriminacije, zajednički standardi i vrijednosti.

Svaki ACES Projekt se sastoji od jedne koordinacijske škole (vodeći partner) i jedne ili dvije partnerske škole koje će zajednički razvijati i provoditi predloženi projekt. U odabranim projektima, koordinacijska škola – vodeći partner ujedno je podnositelj zahtjeva, preuzima odgovornost za cjelokupno vođenje projekata i djeluje kao glavna kontakt osobe za aces tim. Nadalje, koordinacijska škola je odgovorna za izvještavanje o cijelom projektu (kratki narativni izvještaj i financijsko izvješće).

Svi kontakt nastavnici svih partnerskih škola moraju poznavati engleski jezik i moći komunicirati na engleskom jeziku.

Školska partnerstva mogu biti:

– bilateralna – dvije škole iz različitih zemalja članica (ne ista zemlja);

– trilateralna – tri škole iz tri različite zemlje članice. Moguće kombinacije trilateralnih partnerstava su: 3 škole iz tri različite zemlje članice; najmanje dvije škole iz različitih zemalja članica i dodatni partner škola iz jedne od europskih zemalja kao „tihi partner” (npr. partneri partnerstva Comenius školskog ili drugog partnera škole iz ne-prihvatljive europske zemlje). Napomena: sudjelovanje partnerske škole iz zemlje ne-članice neće povećati iznos dodjele novca i partner neće imati izravne koristi (postupat će se kao da je bilateralno partnerstvo).

Škole koje su već tri puta za redom nagrađene i primile dotacije iz ACES programa moraju pauzirati godinu dana prije podnošenja ponovne prijave. Svaka škola može biti partner u jednom projektu, bilo kao koordinator ili kao partner školi (višestruko sudjelovanje iste škole u nekoliko aplikacija nije moguće).

Trajanje projekata je maksimalno sedam mjeseci. Aktivnosti se moraju provoditi između rujna 2013. i sredine ožujka 2014. godine. Neki projekti mogu predvidjeti aktivnosti u ljetnim mjesecima prije rujna (ljetni kamp, sastanak, itd), ali potpore se ne mogu prenijeti na škole prije listopada 2013. Te aktivnosti će se morati unaprijed financirati u očekivanju dolaska potpore u listopadu 2013. Projektne aktivnosti odvijaju se (samo) u partnerskim zemljama.

ACES dodjeljuje grant za „projekt partnerstva”, na način da svaki partner škola dobiva izravno svoj udio u novcu.

Iznos nagrade iznosi:

– škola koordinator : 1.800 EUR;

– partnerske škole iz prihvatljivih zemalja: 1.600 EUR svaka.

Stoga će za bilateralne suradnje ukupni zbroj biti 1.800 + 1.600 = 3.400 EUR. Za trilateralnu suradnje ukupni zbroj će biti 1.800 + 1.600 + 1.600 = 5.000 EUR. Dodijeljeni novac mora se koristiti za troškove koje proizlaze iz realizacije partnerskog projekta (troškovi nastali tijekom razdoblja provedbe) i moraju se opravdati na kraju projekta u financijskom izvješću.

Prijedlog za projekt školskog partnerstva mora se dostaviti putem online prijavnice. Online prijavnica je dostupna na slijedećoj web adresi: http://www.aces.or.at/start.asp?ID=120245&b=829.

Rok za prijavu na natječaj je 30. travnja 2013. godine.

Za dodatne informacije obratite se u PORU Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja, Florijanski trg IV, 48 000 Koprivnica te na broj telefona 621-978 i e-mail adresu: [email protected]

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci