19 pro 2012

OBJAVLJEN NATJEČAJ U OKVIRU PROGRAMA TEMPUS IV

Europska komisija objavila je šesti po redu natječaj za program Tempus IV. Cilj Tempus programa je pružiti potporu modernizaciji visokog obrazovanja u državama u okruženju EU.

Prijaviti se mogu pravne osobe koje su osnovane u državi članici EU ili Tempus državi partnerici barem 5 godina. Prijavitelji iz Hrvatske mogu sudjelovati u programu ako Hrvatska postane zemlja članica EU do donošenja odluke o dodjeli bespovratnih sredstava po ovom natječaju. Ukoliko do donošenja odluke o dodjeli bespovratnih sredstava Hrvatska ne postane zemlja članica EU, prijavitelji iz Hrvatske će i dalje moći sudjelovati u programu i odobrenim projektima, ali uz vlastito financiranje.

Tempus program omogućava financiranje Zajedničkih projekata (Joint Projects) te Strukturnih mjera (Structural Measures). Zajednički projekti se temelje na suradnji te prijenosu znanja i razmjeni iskustava među visokim učilištima u državama članicama EU i visokim učilištima zemalja partnerica. Strukturne mjere doprinose razvoju i reformi sustava i institucija visokog obrazovanja u državama partnericama u svrhu jačanja njihove kvalitete i prepoznatljivosti te približavanja EU trendovima.

Ovaj natječaj omogućava financiranje nacionalnih ili regionalnih (multi-country) projekata. Nacionalni projekti moraju uključivati nacionalne prioritete, a za prijavu na natječaj je potreban konzorcij od minimalno 3 visoka učilišta iz države partnerice i minimalno 3 visoka učilišta iz različitih država članica EU.

Regionalni projekti moraju biti u skladu s regionalnim prioritetima koji se temelje na EU politikama za suradnju s partnerskim regijama, a na natječaj se mogu prijaviti konzorciji od minimalno 2 visoka učilišta iz svake uključene države partnerice (minimalno 2 države partnerice) i minimalno 3 visoka učilišta iz različitih država članica EU.

Projekti mogu trajati između 24 i 36 mjeseci, a svaki projekt može ostvariti od 500.000,00 EUR do 1.500.000,00 EUR bespovratnih sredstava.

Natječaj traje zaključno do 26. ožujka 2013. godine, a prijave se podnose direktno Izvršnoj agenciji za obrazovanje, kulturu i audio-vizualne medije u Bruxellesu.

U Hrvatskoj od 2012. godine pri Agenciji za mobilnost i programe EU djeluje Nacionalna Tempus kontakt točka te je više informacija o natječaju moguće dobiti na slijedećim kontaktima: tel. 01/5005-635 i e-mail: [email protected].

Također obavještavamo sve zainteresirane da će 17. siječnja 2013. godine u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u Zagrebu biti organiziran jednodnevni informativni dan za potencijalne prijavitelje na ovaj natječaj.

Sve informacije o natječaju dostupne su na slijedećoj web adresi: http://eacea.ec.europa.eu/tempus/funding/2012/call_eacea_35_2012_en.php.

Za sve dodatne informacije obratite se u PORU Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja, Florijanski trg 4, Koprivnica, na tel: 621-978 ili e-mail: [email protected].

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci