27 ruj 2012

POTPREDSJEDNIK VLADE I MINISTAR REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EU SVEČANO OTVORIO NOVE POSLOVNE PROSTORIJE PORE RAZVOJNE AGENCIJE PODRAVINE I PRIGORJA

U četvrtak, 27. rujna 2012. godine s početkom u 11,00 sati održano je svečano otvorenje novih poslovnih prostorija PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja na Florijanskom trgu 4 u Koprivnici, u okviru kojeg je predstavljena i informatička oprema dobivena u okviru projekta „E-poslovanje – Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja”.

Svečanom otvorenju novih poslovnih prostorija PORE nazočili su: saborska zastupnica i obnašateljica dužnosti gradonačelnika, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice gospođa Vesna Želježnjak, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije gospodin Branko Grčić, zamjenik ministra poduzetništva i obrta gospodin Dražen Pros, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta gospođa Dijana Bezjak sa suradnicima, predsjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije gospođa Milica Fuček, potpredsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Upravnog vijeća PORE gospodin Vlado Miklobušec, potpredsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije gospodin Slavko Konfic, predstojnica Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji gospođa Jasminka Kelemen-Klarić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Sobota, gradonačelnik grada Đurđevca gospodin Slavko Gračan te načelnici, predstavnici gospodarske i obrtničke komore u Koprivničko-križevačkoj županiji, predstavnici institucija i brojni mediji.

Na samom početku sve prisutne pozdravio je predsjednik Upravnog vijeća PORE Razvojne agencije gospodin Vlado Miklobušec, koji je izrazio veliko zadovoljstvo radom PORE te je čestitao ravnateljici gospođi Meliti Birčić na novom četverogodišnjem mandatu.

Prisutnima se obratila i ravnateljica PORE Razvojne agencije gospođa Melita Birčić. Na početku se zahvalila potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske i ministru regionalnog razvoja i fondova EU gospodinu Branku Grčiću što je svojim prisustvovanjem uveličao svečano otvorenje poslovnih prostorija PORE. Također se zahvalila županu Koprivničko-križevačke županije gospodinu Darku Korenu što je omogućio da PORA postane korisnik novih poslovnih prostorija i na taj način proširi svoje poslovanje, dok je također uputila riječi zahvale Ministarstvu poduzetništva i obrta koje putem brojnih projekata, kao što su „E-poslovanje” i „Obrazovanje za poduzetništvo” prati PORU i pruža podršku u provedbi aktivnosti usmjerenih na razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Zatim je dala kratak pregled aktivnosti PORE, s posebnim osvrtom na aktivnosti koje PORA kao regionalni koordinator provodi u okviru Potprograma I i Potprograma II Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Također je istaknula i ulogu PORE na području promocije i poticanja poduzetništva, a posebice edukacije koje provodi u okviru projekta „Obrazovanje za poduzetništvo”, a koje su namijenjene direktno malim i srednjim poduzetnicima s područja Koprivničko-križevačke županije. U okviru navedenog projekta PORA je u posljednje 4 godine organizirala i samostalno provela ukupno 40 seminara na kojima je sudjelovalo više od 600 sudionika.

Istaknula je i aktivnosti PORE na području privlačenja novih investicija i pomociju poduzetničkih i poslovnih zona, dok je posebno naglasila aktivnosti PORE vezane uz provedbu EU projekata. Tijekom protekle 4 godine PORA je uspješno provela 11 EU projekata ukupne vrijednosti 2 milijuna EUR. U okviru EU projekata, PORA kontinuirano provodi edukacije za potencijalne korisnike EU sredstava s područja Koprivničko-križevačke županije, kako bi isti bili spremni za korištenje sredstava iz strukturnih fondova EU.

Jedan od tih projekata je i projekt E-poslovanje u okviru kojeg je PORA dobila vrijednu informatičku opremu i na taj način unaprijedila svoje kapacitete za održavanje edukacija te pružanje stručne i tehničke pomoći poduzetnicima s područja Koprivničko-križevačke županije na području e-poslovanja i e-trgovanja. Do sada je PORA u okviru projekta E-poslovanje održala ukupno 5 radionica na kojima je prisustvovalo više od 100 poduzetnika i predstavnika institucija s područja Koprivičko-križevačke županije.

Župan Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Koren izrazio je veliko zadovoljstvo otvaranjem novih prostora PORE Razvojne agencije te je istaknuo njenu važnost na području pripreme i provedbe EU projekata. Ujedno je ocijenio pozitivnom novu podjelu Republike Hrvatske u dvije statističke regije, što će u skoroj budućnosti Koprivničko-križevačkoj županiji omogućiti veće mogućnosti korištenja EU sredstava.

Nakon Župana, prisutnima se obratila pomoćnica ministra poduzetništva i obrta gospođa Dijana Bezjak koja je ukratko predstavila projekt „E-poslovanje – Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja (e-business)” Ministarstva poduzetništva i obrta. U okviru navedenog projekta, PORA je jedna od 10 odabranih poduzetničkih potpornih institucija u Hrvatskoj koja u razdoblju od 2011. godine do 2014. godine provodi edukacije namijenjene malom i srednjem poduzetništvu na području e-poslovanja i e-trgovanja, a s ciljem jačanja konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika u Koprivničko-križevačkoj županiji na području e-poslovanja i e-trgovanja. U okviru provedbe projekta E-poslovanje, PORA je dobila informatičku opremu nabavljenu EU sredstvima ukupne vrijednosti 46.484,91 EUR. Gospođa Bezjak ujedno je pozvala sve poduzetnike s područja Koprivničko-križevačke županije da sudjeluju na besplatnim radionicama koje organizira PORA, kako bi unaprijedili informatičko znanje i postali što spremniji za nove tržišne izazove u kontekstu ulaska Hrvatske u EU.

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta gospodin Dražen Pros istaknuo je važnost PORE u segmentu poticanja poduzetništva na području Koprivničko-križevačke županije. PORA kontinuirano provodi edukacije u okviru projekta „Obrazovanje za poduzetništvo” Ministarstva poduzetništva i obrta te je također vrlo važan dionik na području privlačenja investicija i promocije Koprivničko-križevačke županije kao regije poželjne za ulaganja, što će se novim zakonom o poticanju ulaganja i posebno regulirati i čime će razvojne agencije dobiti dodatnu ulogu, ali i odgovornost na području privlačenja ulaganja.

Na kraju se prisutnima obratio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU gospodin Branko Grčić koji je ujedno i svečano otvorio nove poslovne prostorije PORE Razvojne agencije. Potpredsjednik Vlade naglasio je važnost potpornih institucija koje predstavljaju produženu ruku ministarstava i ujedno su središnje institucije za upravljanje razvojem na području županija. Potpredsjednik Vlade je ujedno naglasio važnost pripreme kvalitetnih projekata koji će se aplicirati za sredstva iz fondova Europske unije te je također istaknuo važnost razvojnih agencija koje u najvećoj mjeri pripremaju i provode EU projekte, ali i educiraju druge dionike u društvu o tome.

Zatim je upriličeno svečano potpisivanje dvaju Ugovora; Ugovora o provedbi projekta „E-poslovanje – Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja” Ministarstva poduzetništva i obrta i Ugovora o provedbi projekta „Obrazovanje za poduzetništvo za 2012. godinu” Ministarstva poduzetništva i obrta.

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta gospodin Dražen Pros i ravnateljica PORE gospođa Melita Birčić potpisali su Ugovor o provedbi projekta „Obrazovanje za poduzetništvo za 2012. godinu” Ministarstva poduzetništva i obrta čime je PORI za 2012. godinu dodijeljena potpora u iznosu od 88.000,00 kuna za organizaciju i provedbu osam seminara namijenjenih malim i srednjim poduzetnicima s područja Koprivničko-križevačke županije.

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta gospođa Dijana Bezjak i ravnateljica PORE gospođa Melita Birčić potpisale su Ugovor o provedbi projekta „E-poslovanje – Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja”. U okviru navedenog projekta PORA je dobila u trajno vlasništvo informatičku opremu namijenjenu edukacijama poduzetnika s ciljem unapređenja njihovih znanja i vještina o e-poslovanju i usvajanju EU standarda.

Nakon potpisivanja Ugovora, svi prisutni obišli su nove poslovne prostorije PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja te ujedno poželjeli svim djelatnicima PORE mnogo uspjeha u daljnjem radu i poslovanju.

otvorenje PORE_1otvorenje PORE_2otvorenje PORE_3otvorenje PORE_4otvorenje PORE_5otvorenje PORE_6otvorenje PORE_7otvorenje PORE_8otvorenje PORE_9otvorenje PORE_10otvorenje PORE_11 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci