04 tra 2012

MINISTARSTVO BRANITELJA OBJAVILO JAVNI POZIV ZA PRIJAVU PROJEKATA UDRUGA BRANITELJA

Ministarstvo branitelja objavilo je javni poziv za prijavu projekata udruga branitelja.

Cilj ovog natječaja jest osnažiti suradnju Ministarstva branitelja s udrugama u provedbi vladine politike promicanja vrijednosti Domovinskog rata, ostvarivanja prava branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, kao i promicanja i očuvanja tradicije NOB-a.

Prioriteti ovog natječaja su:

– Promicanje vrijednosti Domovinskog rata;

– Socijalno i psihološko osnaživanje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji;

– Podizanje učinkovitosti skrbi o socijalno ugroženim i teško bolesnim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima;

– Promicanje i očuvanje tradicije NOB-a.

Prioritet: Promicanje vrijednosti Domovinskog rata

Moguće aktivnosti: izdavačka djelatnost na tematiku Domovinskog rata, aktivno sudjelovanje udruga u radu međunarodnih veteranskih i drugih asocijacija i u radu međunarodnih konferencija, suradnja s udrugama iz drugih zemalja i sl.

U okviru ovog programskog područja, projekt mogu prijaviti: udruge čije je primarno djelovanje usmjereno na područje zaštite interesa i skrbi o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata i koje su registrirane u Republici Hrvatskoj.

Iznos ukupne potpore aktivnostima iz ovog natječajnog područja iznosit će 2.500.000,00 kuna. Predviđenim iznosom financirat će se do 60 potpora, a raspon iznosa potpore kretat će se između 20.000,00 kuna i 400.000,00 kuna, ovisno o vrsti projekta.

Trajanje projekta: do 12 mjeseci. Iznimno, trajanje pojedinih projekata koji se odnose na izdavačku djelatnost vezanu uz Domovinski rat može biti do 16 mjeseci.

Prioritet: Psihološko i socijalno osnaživanje hrvatskih branitelja kroz radne aktivnosti, zapošljavanje, rekreativno-stvaralačke i natjecateljske aktivnosti, te edukativne radionice.

Moguće aktivnosti: organiziranje radnih terapija, radionica, mini javnih radova i slične aktivnosti s ciljem zapošljavanja hrvatskih branitelja, koje će pridonijeti njihovoj psihosocijalnoj rehabilitaciji i resocijalizaciji, prevladavanju psihičkih i drugih oboljenja i teškoća, te preveniranju i sprječavanju suicida, sportske natjecateljske, kulturno-umjetničke i druge rekreativne aktivnosti, kroz koje hrvatski branitelji i njihove obitelji svojim stvaralaštvom doprinose korisnom i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena i socijalizaciji, a svojim stvaralačkim djelima pomažu hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima težeg imovinskog stanja (organiziranje izložbi djela hrvatskih branitelja i organiziranje aukcija u humanitarne svrhe, štandovska prodaja proizvoda hrvatskih branitelja i sl.), organiziranje edukativnih sadržaja za djecu hrvatskih branitelja, aktivnosti prikupljanja odjevnih i prehrambenih artikala socijalno ugroženim osobama iz braniteljske populacije i njihovim obiteljima,otvaranje dućana promocije i prodaje proizvoda branitelja, projekti pružanja psihofizičke rehabilitacije oboljelim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima,edukativno-savjetodavne aktivnosti koje u provedbu uključuju stručne osobe.

U okviru ovog programskog područja, projekt mogu prijaviti: udruge čije je primarno djelovanje usmjereno na područje zaštite interesa i skrbi o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koje su registrirane u Republici Hrvatskoj.

Iznos ukupne potpore aktivnostima iz ovog natječajnog područja iznosit će 5.200.000,00 kuna. Predviđenim iznosom financirat će se do 70 potpora, a raspon iznosa potpore kretat će se između 30.000,00 kuna i 700.000,00 kuna, ovisno o vrsti projekta.

Trajanje projekta: do 12 mjeseci.

Prioritet: Skrb o nemoćnim i starijim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji

Moguće aktivnosti: pomoć nemoćnim i starijim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, kao što je pomoć u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba, pružanje izvan institucionalne pomoći sl.

U okviru ovog programskog područja, projekt mogu prijaviti: udruge čije je primarno djelovanje usmjereno na područje zaštite interesa i skrbi o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koje su registrirane u Republici Hrvatskoj.

Iznos ukupne potpore aktivnostima iz ovog natječajnog područja iznosit će 3.000.000,00 kuna. Predviđenim iznosom financirat će se do 50 potpora, a raspon iznosa potpore kretat će se između 20.000,00 kuna i 300.000,00 kuna, ovisno o vrsti projekta.

Trajanje projekta: do 12 mjeseci.

Prioritet: Područje promicanja i očuvanja tradicije NOB-a

Moguće aktivnosti: pomoć bolesnim i nemoćnim sudionicima NOB-a, pomoć u slučaju smrti članovima obitelji, obilježavanje značajnih obljetnica iz NOB-a, uz tematske tribine i radionice, međunarodna veteranska aktivnost, nakladništvo u tematskom području NOB-a.

U okviru ovog programskog područja, projekt mogu prijaviti: udruge koje promiču interese boraca antifašista NOB-a i doprinose očuvanju tradicije NOB-a.

Iznos ukupne potpore aktivnostima iz ovog natječajnog područja iznosit će 500.000,00 kuna. Predviđenim iznosom financirat će se do 4 potpore, a raspon iznosa potpore kretat će se između 50.000,00 kuna i 200.000,00 kuna, ovisno o vrsti projekta.

Trajanje projekta: do 12 mjeseci.

Javni poziv otvoren je do 02. svibnja 2012. godine.

Cjelokupan tekst natječaja možete pronaći na web stranici Ministarstva branitelja www.branitelji.hr, a za sve ostale informacije obratite se u PORU Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja, Braće Radić 2/1, 48000 Koprivnica ili na broj telefona 048/621-978 te e-mail: [email protected].

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci