04 tra

MINISTARSTVO BRANITELJA OBJAVILO JAVNI POZIV ZA PRIJAVU PROJEKATA UDRUGA BRANITELJA

Ministarstvo branitelja objavilo je javni poziv za prijavu projekata udruga branitelja.

Cilj ovog natječaja jest osnažiti suradnju Ministarstva branitelja s udrugama u provedbi vladine politike promicanja vrijednosti Domovinskog rata, ostvarivanja prava branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, kao i promicanja i očuvanja tradicije NOB-a.

Prioriteti ovog natječaja su:

– Promicanje vrijednosti Domovinskog rata;

– Socijalno i psihološko osnaživanje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji;

– Podizanje učinkovitosti skrbi o socijalno ugroženim i teško bolesnim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima;

– Promicanje i očuvanje tradicije NOB-a.

Prioritet: Promicanje vrijednosti Domovinskog rata

Moguće aktivnosti: izdavačka djelatnost na tematiku Domovinskog rata, aktivno sudjelovanje udruga u radu međunarodnih veteranskih i drugih asocijacija i u radu međunarodnih konferencija, suradnja s udrugama iz drugih zemalja i sl.

U okviru ovog programskog područja, projekt mogu prijaviti: udruge čije je primarno djelovanje usmjereno na područje zaštite interesa i skrbi o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata i koje su registrirane u Republici Hrvatskoj.

Iznos ukupne potpore aktivnostima iz ovog natječajnog područja iznosit će 2.500.000,00 kuna. Predviđenim iznosom financirat će se do 60 potpora, a raspon iznosa potpore kretat će se između 20.000,00 kuna i 400.000,00 kuna, ovisno o vrsti projekta.

Trajanje projekta: do 12 mjeseci. Iznimno, trajanje pojedinih projekata koji se odnose na izdavačku djelatnost vezanu uz Domovinski rat može biti do 16 mjeseci.

Prioritet: Psihološko i socijalno osnaživanje hrvatskih branitelja kroz radne aktivnosti, zapošljavanje, rekreativno-stvaralačke i natjecateljske aktivnosti, te edukativne radionice.

Moguće aktivnosti: organiziranje radnih terapija, radionica, mini javnih radova i slične aktivnosti s ciljem zapošljavanja hrvatskih branitelja, koje će pridonijeti njihovoj psihosocijalnoj rehabilitaciji i resocijalizaciji, prevladavanju psihičkih i drugih oboljenja i teškoća, te preveniranju i sprječavanju suicida, sportske natjecateljske, kulturno-umjetničke i druge rekreativne aktivnosti, kroz koje hrvatski branitelji i njihove obitelji svojim stvaralaštvom doprinose korisnom i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena i socijalizaciji, a svojim stvaralačkim djelima pomažu hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima težeg imovinskog stanja (organiziranje izložbi djela hrvatskih branitelja i organiziranje aukcija u humanitarne svrhe, štandovska prodaja proizvoda hrvatskih branitelja i sl.), organiziranje edukativnih sadržaja za djecu hrvatskih branitelja, aktivnosti prikupljanja odjevnih i prehrambenih artikala socijalno ugroženim osobama iz braniteljske populacije i njihovim obiteljima,otvaranje dućana promocije i prodaje proizvoda branitelja, projekti pružanja psihofizičke rehabilitacije oboljelim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima,edukativno-savjetodavne aktivnosti koje u provedbu uključuju stručne osobe.

U okviru ovog programskog područja, projekt mogu prijaviti: udruge čije je primarno djelovanje usmjereno na područje zaštite interesa i skrbi o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koje su registrirane u Republici Hrvatskoj.

Iznos ukupne potpore aktivnostima iz ovog natječajnog područja iznosit će 5.200.000,00 kuna. Predviđenim iznosom financirat će se do 70 potpora, a raspon iznosa potpore kretat će se između 30.000,00 kuna i 700.000,00 kuna, ovisno o vrsti projekta.

Trajanje projekta: do 12 mjeseci.

Prioritet: Skrb o nemoćnim i starijim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji

Moguće aktivnosti: pomoć nemoćnim i starijim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, kao što je pomoć u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba, pružanje izvan institucionalne pomoći sl.

U okviru ovog programskog područja, projekt mogu prijaviti: udruge čije je primarno djelovanje usmjereno na područje zaštite interesa i skrbi o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koje su registrirane u Republici Hrvatskoj.

Iznos ukupne potpore aktivnostima iz ovog natječajnog područja iznosit će 3.000.000,00 kuna. Predviđenim iznosom financirat će se do 50 potpora, a raspon iznosa potpore kretat će se između 20.000,00 kuna i 300.000,00 kuna, ovisno o vrsti projekta.

Trajanje projekta: do 12 mjeseci.

Prioritet: Područje promicanja i očuvanja tradicije NOB-a

Moguće aktivnosti: pomoć bolesnim i nemoćnim sudionicima NOB-a, pomoć u slučaju smrti članovima obitelji, obilježavanje značajnih obljetnica iz NOB-a, uz tematske tribine i radionice, međunarodna veteranska aktivnost, nakladništvo u tematskom području NOB-a.

U okviru ovog programskog područja, projekt mogu prijaviti: udruge koje promiču interese boraca antifašista NOB-a i doprinose očuvanju tradicije NOB-a.

Iznos ukupne potpore aktivnostima iz ovog natječajnog područja iznosit će 500.000,00 kuna. Predviđenim iznosom financirat će se do 4 potpore, a raspon iznosa potpore kretat će se između 50.000,00 kuna i 200.000,00 kuna, ovisno o vrsti projekta.

Trajanje projekta: do 12 mjeseci.

Javni poziv otvoren je do 02. svibnja 2012. godine.

Cjelokupan tekst natječaja možete pronaći na web stranici Ministarstva branitelja www.branitelji.hr, a za sve ostale informacije obratite se u PORU Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja, Braće Radić 2/1, 48000 Koprivnica ili na broj telefona 048/621-978 te e-mail: [email protected]

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci

Veličina teksta
Kontrast