29 svi 2011

ODRŽANO XV. NACIONALNO SAVJETOVANJE O GOSPODARSTVU I PODUZETNIŠTVU

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH u hotelskom naselju Solaris u Šibeniku od 26. do 28. svibnja 2011. održano je XV. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu. Na svečanom otvorenju uzvanicima su se prigodnim riječima obratili gospodin Ante Županović, gradonačelnik grada Šibenika, gospodin Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, gospodin Đuro Popijač, ministar gospodarstva rada i poduzetništva koji je istaknuo kako  hrvatska Vlada kontinuirano ulaže u razvoj poduzetništva, što se jasno vidi iz činjenice da je tijekom godina u razvoj 326 poduzetničkih zona u Hrvatskoj do sada uloženo 675 milijuna kuna bespovratnih potpora.

Nakon svečanog otvorenja  održana je panel diskusija „Pitajte Vladu Republike Hrvatske“, na kojoj su na pitanja poduzetnika odgovarali Đuro Popijač, ministar gospodarstva rada i poduzetništva, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Leo Begović, predsjednik Uprave HEP-a i Anton Kovačev, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Nakon toga je Tihana Kraljić, državna tajnica pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva u svom izlaganju dala kratki pregled postignuća u razvoju  malog gospodarstva u proteklih petnaest godina. Kasnije su održana predavanja na teme: Uloga HBOR-a u razvitku malog gospodarstva, Razvoj institucionalne podrške poduzetništvu u Međimurju – od MPC-a do TIC-a,  Razvoj poduzetništva u Ličko-senjskoj županiji, Poduzetništvo kao temelj razvoja u Općini Gornja Rijeka koji je prezentirala načelnica Općine Štefica Tukša. Održane su i četiri radionice, na kojima se raspravljalo o novim rješenjima koja nude  Zakon o javnoj nabavi, Zakon o zadrugama, Zakon o sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, te Fondovi za gospodarsku suradnju – novi izvori financiranja / pomoć  konkurentnim tvrtkama.

Kao i svake godine dodijeljene su nagrade najboljim poduzetnicima, potpornim institucijama, te učenicima i studentima, a u okviru svečanosti održana je i modna revija ženskih i muških odjevnih predmeta, te obuće  hrvatskih proizvođača.

Drugi dan savjetovanja bio je posvećen procesu ulaska Republike Hrvatske  u Europsku uniju, te izazovima i mogućnostima koja očekuju male i srednje poduzetnike.

 
Predstavljen je Nacionalni strateški referentni okvir kojim se povezuju razvojni ciljevi Republike Hrvatske s ciljevima Kohezijske politike, koji daju perspektivu za korištenje strukturnih i kohezijskih fondova nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, te Operativni program za regionalnu konkurentnost, koji definira mogućnosti za daljnji rast i razvoj hrvatskog gospodarstva. Tijekom Savjetovanja predstavljena su i iskustva u korištenju postojećih fondova Europske unije, te su sudionici upoznati s projektima koje Vlada Republike Hrvatske, odnosno nadležno Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, pripremaju kako bi naši poduzetnici i u Europskoj uniji imali mogućnost za bolje organiziranje, funkcioniranje i osvajanje novih tržišta.

Savjetovanje je završilo zaključcima Savjetovanja s preporukama radionica, te porukom da svi relevantni dionici sektora malog gospodarstva mogu očekivati potporu u svom poslovanju Vlade RH i nadležnog Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci