22 svi 2011

ODRŽAN INFO DAN „MOGUĆNOSTI ZA PODUZETNIKE IZ EU PROGRAMA CIP I FP7“

 

U petak, 20. svibnja 2011. godine u prostorima HGK Županijske komore Koprivnica održan je info dan „MOGUĆNOSTI ZA PODUZETNIKE IZ EU PROGRAMA CIP I FP7“ u organizaciji PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja i HGK Županijske komore Koprivnica. Info danu je prisustvovalo petnaestak poduzetnika, te predstavnika znanstvenih institucija s područja Koprivničko-križevačke županije.

 
 
Na početku se prigodnim riječima svima nazočnima obratila gospođa Gordana Kotršćak ispred PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja. Nakon toga slijedilo je predstavljanje Programa za poduzetništvo i inovacije, te otvorenih EU natječaja za Eko inovacije – koje je prezentirala gospođa Snježana Ivić Pavlovski nacionalna koordinatorica za CIP EIP pri Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva.
 
 

U okviru CIP-EIP programa 28. travnja 2011. godine objavljen je natječaj za Eko inovacije, koji će biti otvoren zaključno s 8. rujna 2011. godine. Natječaj je otvoren za sve pravne osobe, a prioritet imaju mala i srednja poduzeća. Natječaj Eko-inovacije ima za cilj potaknuti  projekte inovativnih proizvoda, procesa i usluga kojima je cilj učinkovitije i odgovornije korištenje prirodnih resursa. Program pruža financijsku potporu projektima koji moraju biti od koristi za okoliš, inovativni i ekonomski održivi. Glavna prioritetna područja poziva za prijave na natječaj su: recikliranje materijala, održivi građevinski proizvodi, sektor hrane i pića, zelenije poslovanje, voda (kvaliteta i učinkovitost).

 
 
Detaljnije informacije o programu Eko-inovacije mogu se pronaći na internet stranicama: http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/getting-funds/applicationpacks/index_en.htm.

Hrvatski prijevod teksta natječaja može se pronaći na slijedećem linku: http://www.croenergo.eu/cip-eko-inovacije-2011-javni-natjecaj-na-hrvatskom-jeziku-915.aspx

 
Nakon toga je gospodin Goran Zeković, nacionalna kontakt osoba za pravna pitanja pri Hrvatskom institutu za tehnologiju prezentirao što je to FP7 program (EU Program za istraživanje i razvoj), te koja su pravila sudjelovanja u FP7 programu.
 
 

Sedmi okvirni program traje od 2007. do 2013. godine, a raspolaže budžetom od oko 50 milijardi eura. Cilj Sedmog okvirnog programa (FP7) je daljnja izgradnja Europskog istraživačkog prostora (European Research Area, ERA) u smislu znanja, rasta i razvoja. Cjelokupni FP7 funkcionira na način da se raspisuju natječaji s točno definiranim kriterijima i aktivnostima. FP7 je podijeljen na četri specifična programa: suradnja, ideje, ljudi,  istraživački kapaciteti. Nadalje, svi specifični programi podijeljeni su na niz programa ili aktivnosti. U projektima Sedmog okvirnog programa može sudjelovati bilo koja tvrtka, istraživački centar, organizacija, ili pojedinac, iz bilo koje zemlje, uz uvjet da udovoljava minimalnim uvjetima pravila sudjelovanja u FP7, kao i eventualno postavljenim dodatnim uvjetima određenim za pojedinačne programe. Unatoč tome što sudionici u FP7 mogu biti stacionirani bilo gdje, postoje različite kategorije država iz kojih sudionici dolaze, a koje mogu utjecati na sposobnost za sudjelovanje u određenim programima. Tako se razlikuju: zemlje članice Europske Unije, pridružene zemlje, zemlje kandidati, treće zemlje. Republika Hrvatska se trenutno nalazi u statusu zemlje kandidata i kao takva ostvaruje sva prava i obveze kao i zemlje članice Europske Unije.

 
Svi FP7 natječaji (otvoreni, zatvoreni, nadolazeći) mogu se naći na http://cordis.europa.eu. Zatim je gospođa Marijana Čutuk, nacionalna kontakt osoba za FPZ SME, pri Hrvatskom institutu za tehnologiju predstavila istraživanje u korist malih i srednjih poduzeća, FP7 programa.
 

Cilj programa je poticati istraživanja malih i srednjih poduzeća (MSP) za potrebe europske industrije te razvitka novih tehnologija i tržišta. Program za istraživanje u korist malih i srednjih poduzeća omogućava podugovaranje istraživačkih aktivnosti, umrežavanje poduzeća,  usvajanje tehnološkog znanja,  bolju eksploataciju istraživačkih rezultata te smanjenje raskoraka između istraživanja i inovacija kroz suradnju na razini Europe. Program je važan jer su mala i srednja poduzeća ključna pri implementaciji Lisabonske strategije za ekonomski razvitak i zapošljavanje. Za ostvarenje ciljeva programa „Istraživanja u korist malih i srednjih poduzeća“ postoje tri vrste natječaja: Istraživanje i korist malih i srednjih poduzeća, Istraživanje i korist MSP, Demonstracijske aktivnosti. Europska komisija financirat će aktivnosti ciljajući mala i srednja poduzeća birajući prijedloge projekta koji su podneseni nakon izlaska natječaja. Članice Europske Unije odredile su 1.36 milijarde eura za financiranje istraživačkih aktivnosti malih i srednjih poduzeća tijekom trajanja FP7 programa.

 

Detaljne informacije mogu se pronaći na web stranici: http://cordis.europa.eu/fp7/dc/index.cfm. Nakon prezentacija uslijedila su pitanja sudionika, te kraća rasprava vezano uz Programe CIP i FP7.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci