23 svi 2010

ODRŽANO 14. NACIONALNO SAVJETOVANJE O GOSPODARSTVU I PODUZETNIŠTVU

 

U petak i subotu, 21. i 22. svibnja 2010. godine u Šibeniku u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva održano je 14. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, kojeg je u petak 21. svibnja 2010. godine svečano otvorila predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor koja je ujedno i pokroviteljica ovogodišnjeg Savjetovanja.

Na ovogodišnjem Savjetovanju sudjelovala je delegacija Koprivničko-križevačke županije na čelu s županom Darkom Korenom i zamjenikom župana Darkom Sobotom, te ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić i voditeljica poticanja poduzetništva i ulaganja PORE Gordana Kotarščak.

Savjetovanje je započelo sadržajem pod nazivom „Pitajte Vladu“ na kojem su poduzetnici i svi prisutni imali priliku postavljati pitanja vladinim dužnosnicima – ministru financija Ivanu Šukeru, ministru gospodarstva, rada i poduzetništva Đuri Popijaču i predsjedniku Uprave HBOR-a Antonu Kovačevu.

Radni dio savjetovanja započeo je panel diskusijom pod nazivom „Financijski instrumenti za poticanje malog i srednjeg poduzetništva“. Druga panel diskusija bila je na temu „Strategija razvoja ženskog poduzetništva“ koja putem definiranih mjera i aktivnosti ima za cilj povećati broj žena poduzetnica u Hrvatskoj, a moderirala ju je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić.

Na svečanosti dodjele nagrada proglašeni su ovogodišnji dobitnici nagrada u raznim kategorijama: najuspješnijom poduzetničkom zonom proglašena je Poduzetnička zona Sveta Nedjelja, za najuspješniji poduzetnički inkubator centar proglašen je Poduzetnički inkubator Pakrac, Razvojna agencija Brodsko-posavske županije proglašena je najuspješnijom poduzetničkom agencijom. U kategoriji najboljeg poslovnog projekta visokoškolskih ustanova nagradu je osvojio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a Ekonomska škola iz Šibenika nagrađena je za najbolji poslovni projekt srednjoškolskih ustanova. Nagradu za najuspješniji cluster osvojio je “Teksko mreža” iz Zagreba, a najuspješnija zadruga je zadruga “Likum iz Zagreba. Najuspješniji srednji izvoznik je tvrtka “Solaris” iz Novigrada, dok je tvrtka “Adria Winch” iz Splita proglašena najuspješnijim malim izvoznikom, a tvrtka “Brodogradnja, strojarstvo, inženjering” iz Zadra najuspješnijim mikro izvoznikom. Najuspješniji poduzetnik inovator je tvrtka “Biovitalis” iz Turčina, a najuspješniji mladi poduzetnik je pekarska tvrtka “Tušak” iz Gospića. Najuspješniji srednji poduzetnik je tvrtka “TPK Orometal” iz Orosavlja, a najuspješniji mali poduzetnik tvrtka “Komet” iz Preloga, dok je tvrtka “Tehnohit – HR” iz Pitomače proglašena najuspješnijim mikro poduzetnikom.

U kategoriji najuspješnije poduzetnice nagradu je dobila tvrtka iz Koprivničko-križevačke županije “Fugaplast d.o.o.” Gola, a nagradu je primila njena direktorica Zvonka Kovač.

  
 
Drugi dan Savjetovanja započeo je panel diskusijom pod nazivom „Strategija učenja za poduzetništvo“, zatim je održano poslovno savjetovanje malih i srednjih poduzeća, te poduzeća u restrukturiranju i znanstveni poslovni klub na temu “Suradnja znanosti i gospodarstva“. Darko Horvat, ravnatelj Uprave za obrt Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva moderirao je diskusiju na temu „Smjernice razvoja obrtništva s planom aktivnosti 2011.-2012.“, nakon čega su uslijedile radionice na slijedeće teme: Korištenje sredstava iz EU programa za konkurentnost i inovacije 2007-2013. i Franšiza kao poslovni model.
 
Savjetovanje je završilo u subotu u 14,00 sati.
Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci