04 velj 2009

ODRŽAN SASTANAK ZAJEDNIČKOG MONITORING ODBORA ZA PROVEDBU IPA PREKOGRANIČNOG PROGRAMA MAĐARSKA–HRVATSKA 2007-2013

U Kaposvaru je 03. veljače 2009. godine održan sastanak Zajedničkog monitoring odbora u kojem sudjeluje Koprivničko-križevačka županija sa svojim članom mr. sc. gospodinom Vladimirom Šadekom, a sastanku su prisustvovale i ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja gđa Melita Birčić, te tajnica Županijskog savjeta za europske integracije gđa Vesna Pribeg.

Zajednički nadzorni odbor Prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska ima nadzornu ulogu cjelokupnog Programa prekogranične suradnje – prati postignuti napredak u pripremi natječaja, te je zadužen za odobravanje postupka za pokretanje javnih natječaja i cjelokupnu proceduru odabira projekata po raspisanim natječajima.

U Programu prekogranične suradnje temeljem analize situacije i SWOT analize utvrđena su dva glavna prioriteta prekogranične suradnje:

– Prioritet 1. Održivi razvoj i razvoj turizma

– Prioritet 2. Razvoj gospodarske suradnje i zajedničkih ljudskih potencijala.

Osim Koprivničko-križevačke županije, prihvatljive županije za sudjelovanje u navedenom programu prekogranične suradnje su pogranične županije Međimurska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska, te županije koje se ne nalaze u direktnom pograničnom području, ali su izrazile interes za sudjelovanje u Programu prekogranične suradnje: Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska županija.

Za provedbu Programa prekogranične suradnje predviđeno je izdvajanje sredstava iz IPA programa za razdoblje od 2007-2009. godine u iznosu od 19.307.299,00 Eur, dok će Republika Hrvatska i Republika Mađarska također sa vlastitim sredstvima sudjelovati u financiranju projekata.

Maksimalni iznos sufinanciranja od strane Europske unije po projektu biti će 85%, dok će preostali dio od 15% morati osigurati sami prijavitelji projekata.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci