06 svi 2008

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA MJERU STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA I ZAPOŠLJAVANJA HRVATSKIH BRANITELJA I DJECE SMRTNO STRADALIH, ZATOČENIH ILI NESTALIH HRVATSKIH BRANITELJA

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske objavilo je otvoreni javni poziv za Mjeru stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja.

Ciljnu skupinu Programa čine nezaposleni hrvatski branitelji, te nezaposlena djeca smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja.

Potporu je moguće odobriti za:

– stjecanje prvog zanimanja (za osobe koje nemaju stečenu

nižu stručnu spremu, srednju školsku ili srednju stručnu

spremu)

– prekvalifikaciju (za osobe koje imaju stečenu srednju školsku/stručnu spremu, ali se žele prekvalificirati u drugo zanimanje)

– dokvalifikaciju (za osobe koje su završile strukovnu školu u trajanju od jedne do dvije godine i stekle nižu stručnu spremu, odnosno osobe koje su završile strukovnu srednju školu u najmanje trogodišnjem trajanju i stekle srednju stručnu spremu, a žele završiti treći odnosno četvrti razred srednje škole)

– stjecanje dodatnih znanja i vještina (za osobe koje imaju stečenu srednju školsku odnosno srednju stručnu spremu)

– polaganje majstorskih ispita (u svrhu samozapošljavanja)

Za potporu se mogu kandidirati osobe iz ciljne skupine koje nisu koristile mjere stručnog osposobljavanja za poznatog/nepoznatog poslodavca prethodnih godina te su:

a) nezaposlene najmanje 30 dana u trenutku podnošenja

zahtjeva, a još nisu započele osposobljavanje

b) osposobljavanje započele nakon 31. ožujka 2007. godine, a prije početka osposobljavanja su bile nezaposlene najmanje 30 dana

c) po završetku osnovne škole upisale programe stjecanja srednje školske odnosno srednje stručne spreme u trajanju od najmanje tri godine, te su navedeno školovanje završile u školskoj godini 2007./2008., a prije početka školovanja bile nezaposlene najmanje 30 dana.

Osobe gore navedene pod b) i c) koje su osposobljavanje završile i same platile troškove školovanja, a nisu koristile Mjeru stručnog osposobljavanja za poznatog/nepoznatog poslodavca prethodnih godina mogu podnijeti zahtjev za povrat sredstava.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti može snositi troškove osposobljavanja kroz programe stjecanja prvog zanimanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije do iznosa od 7.000,00 kuna po osobi, isplatom izravno obrazovnoj ustanovi u kojoj je osposobljavanje provedeno. Podnositelj zahtjeva mora proći postupak profesionalne orijentacije pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a ako je potrebno i utvrđivanje psihofizičkih sposobnosti.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti može snositi troškove stjecanja dodatnih znanja i vještina odnosno troškove polaganja majstorskih ispita do iznosa od 4.000,00 kuna po osobi, isplatom izravno obrazovnoj ustanovi u kojoj je obrazovanje provedeno. Stjecanje dodatnih znanja i vještina podrazumijeva učenje stranih jezika, informatičko opismenjavanje i iznimno drugo ukoliko su navedena znanja i vještine u uskoj vezi s osnovnim zanimanjem ili ukoliko u znatnoj mjeri povećavaju mogućnost zapošljavanja osobe iz ciljne skupine.

Zahtjevi se podnose Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Zagreb, Park Stara Trešnjevka 4, a Javni poziv je otvoren do 31. svibnja 2008. godine.

Sve dodatne informacije kao i obrazac zahtjeva mogu se dobiti u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, na web stranici www.mobms.hr, te u područnim jedinicama ministarstva i županijskim Centrima za psihosocijalnu pomoć hrvatskim braniteljima.

Za detaljnije informacije slobodno se obratite u PORU Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja za promicanje i provedbu razvojnih aktivnosti u koprivničko-križevačkoj županiji, na tel.: 621-978 ili putem e-maila: [email protected]

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci