30 ruj 2024

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA POTICANJE UGRADNJE FOTONAPONSKIH ELEKTRANA U OBITELJSKIM KUĆAMA (EnU-2/24)

Fond za zaštitu okoliša i enegetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama (EnU-2/24).

Predmet Javnog poziva za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama (EnU-2/24) je neposredno sufinanciranje projekata ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u postojećim obiteljskim kućama.

Fotonaponske elektrane mogu biti postavljene na postojeće obiteljske kuće ili na postojeće pomoćne građevine uz obiteljsku kuću.

Korisnici sredstava u smislu ovog Poziva su fizičke osobe – građani, vlasnici ili suvlasnici obiteljske kuće koji su u trenutku puštanja fotonaponske elektrane u pogon imali prebivalište na adresi i mjestu kuće.  

Ukupno raspoloživ iznos sredstava Fonda po ovom Pozivu je 4.880.000,00 EUR. Fond će po ovom Pozivu dodjeljivati sredstva donacija sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu dodjeljivanja sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te kriterijima i mjerilima za ocjenjivanje zahtjeva za dodjeljivanje sredstava Fonda („Narodne novine“ broj 88/24). Sredstva se dodjeljuju u visini od 600 eura po kW nazivne snage, a najviše do 50% opravdanih troškova Projekta.

Prihvatljivi i opravdani troškovi po ovom Pozivu su:

  • troškovi izvođenja radova, što uključuje nabavu i ugradnju sustava i opreme, kako slijedi:
    • fotonaponski sunčani moduli, njihovi nosači (potkonstrukcija), pretvarači (inverteri), DC i AC razvod,
    • regulacijska, mjerna i oprema za prikupljanje i prikazivanje podataka,
    • oprema obračunskog mjernog mjesta,
    • ostala oprema za pravilan rad sustava,
    • građevinski radovi nužni za ugradnju prethodno navedene opreme (kabelski prodori, betoniranje postolja i sl.),
    • gromobranska instalacija FN elektrane.

Opravdani su isključivo troškovi nastali u razdoblju od 1. siječnja 2023. godine do 29. prosinca 2023. godine. Radi izbjegavanja dvostrukog financiranja prihvatljivih troškova prilikom prijave na Javni poziv, prijavitelji su dužni voditi računa da za prijavljeni projekt nisu ostvarili pravo na bespovratna sredstva iz drugih javnih izvora financiranja, na način da ukupan iznos odobrenih sredstava iz svih javnih izvora ne čini 100% prihvatljivih i opravdanih troškova.

U roku za dostavu prijava na Poziv prijavitelj može podnijeti ukupno jednu prijavu pri čemu se ista prijava odnosi na jedno ili sva obračunska mjerna mjesta (OMM) u obiteljskoj kući. Ukoliko postoji više suvlasnika obiteljske kuće svaki od suvlasnika može poslati prijavu za vlastito OMM. U slučaju etažnog vlasništva obiteljske kuće prijavitelj mora biti isključivo vlasnik etažnog dijela na koji se odnosi OMM.

Razdoblje provedbe projekta i razdoblje prihvatljivosti troškova počelo je 1. siječnja 2023. i završilo 29. prosinca 2023. godine.

Podnošenje prijava na Poziv započinje 4. studenog 2024. godine u 9:00 sati.

Prijava na Poziv podnosi se isključivo elektroničkim putem, unosom podataka i učitavanjem dokumentacije u informacijski sustav eFZOEU.

Sustavu eFZOEU pristupa se preko poveznice https://fondovi.gov.hr/

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci