02 svi 2024

HBOR POKREĆE PROGRAM ZA ENERGETSKU UČINKOVITOST PODUZETNIKA

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i  Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) potpisali su Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta „Krediti za energetsku učinkovitost poduzetnika“.

Ovaj instrument vrijedan 250 milijuna EUR omogućit će poduzetnicima u različitim sektorima pristup kreditima uz povoljne kamatne stope te mogućnost djelomičnog otpisa glavnice kredita. Cilj je potaknuti energetsku učinkovitost i održivost poslovanja, pružajući tako novu podršku hrvatskom gospodarstvu. Krediti će biti na raspolaganju poduzetnicima u prvoj polovici 2025. godine.  

Zaključenjem Sporazuma o financiranju za provedbu financijskog instrumenta “Krediti za energetsku učinkovitost poduzetnika” otvara se novo poglavlje u podršci poduzetnicima kroz Program Konkurentnost i kohezija 2021-2027.

Ovaj sporazum omogućuje plasiranje oko 250 milijuna EUR kredita namijenjenih gospodarskim subjektima iz područja proizvodne industrije te komercijalnog i uslužnog sektora. Svrha je podržati poduzetnike bez obzira na njihov pravni oblik, veličinu ili strukturu vlasništva, a koji su najmanje godinu dana prije predaje zahtjeva za kredit registrirani za obavljanje djelatnosti u navedenim sektorima.

Financijski instrument će se provoditi putem poslovnih banaka koje će kroz postupak javne nabave odabrati Hrvatska banka za obnovu i razvitak, osiguravajući tako oko 125 milijuna  EUR privatnog kapitala banaka.

Poduzetnicima će biti dostupni krediti do 3.000.000,00 EUR uz povoljne kamatne stope, s obzirom da će dio kredita biti bez kamate zahvaljujući sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Ključna karakteristika ovog financijskog instrumenta je mogućnost djelomičnog otpisa glavnice kredita do 50 posto uz unaprijed zadane kriterije povezane uz energetske uštede i/ili mjere obnovljivih izvora energije. Dodatnu vrijednost predstavlja oslobođenje od plaćanja naknada za obradu zahtjeva i rezervaciju sredstava.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci