29 tra 2024

U OKVIRU AKTIVNOSTI EUROPE DIRECTA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE ORGANIZIRAN STUDIJSKI POSJET U BRODSKO-POSAVSKU I POŽEŠKO-SLAVONSKU ŽUPANIJU

U okviru zajedničke suradnje Europe Direct centara Koprivničko-križevačke županije, Dubrovačko-neretvanske županije te Europe Directa iz Slavonskog Broda i Osijeka, organiziran je studijski posjet u Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju.

Predstavnici Europe Direct centra Koprivničko-križevačke županije, PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti Koprivničko-križevačke županije, Veleučilišta u Križevcima i Srednje gospodarske škole Križevci boravili su od 24. do 26. travnja 2024. godine na području Brodsko-posavske županije i Požeško-slavonske županije.

Domaćini ovog studijskog posjeta bili su predstavnici Europe Directa Slavonski Brod. Svrha ovog studijskog posjeta bila je razmjena iskustava između predstavnika Upravnih odjela za poljoprivredu u županijama, srednjoškolskog i visokog obrazovanja iz područja poljoprivrede, LAG-ova i poduzetničkih potpornih institucija na temu uloge poljoprivrede u budućnosti te realiziranih projekata koji potiču njen razvoj a financirani su iz EU sredstava.

Kroz dva dana studijskog putovanja održana je panel rasprava na temu „Budućnost poljoprivrede“ u kojem su sudionici panela iz javnog, znanstveno-istraživačkog sektora i privatnog sektora naglasili mogućnosti korištenja digitalnih tehnologija u poljoprivredi, umrežavanje poljoprivrednih proizvođača, korištenja financijskih potpora na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini kao i mogućnosti korištenja EU sredstava, posebno Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike 2023. – 2027. te su prezentirani primjeri dobre prakse kroz obilazak Eko-etno kuće Vrpolje, galerije Ivana Meštrovića i lokalnog OPG-a koji se bavi ekološkim uzgojem industrijske konoplje, poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora u općini Brodski Stupnik, interpretacijskog centra Muzej bećarca u gradu Pleternici te poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi koja je ujedno i regionalni centar iz podsektora poljoprivrede.

Glavni cilj ovog putovanja bio je razmijeniti iskustva i realizirane projekte koji za cilj imaju daljnji razvoj poljoprivrede, te jačanje daljnje suradnje između Europe Direct centara Koprivničko-križevačke županije, Dubrovačko-neretvanske županije, Slavonskog Broda i Osijek kao i jačanje suradnje predstavnika Upravnih odjela za poljoprivredu u županijama, srednjoškolskog i visokog obrazovanja iz područja poljoprivrede, LAG-ova i poduzetničkih potpornih institucija.

Europe Direct centar Koprivničko-križevačke županije jedan je od 11 Europe Direct centara u Hrvatskoj koji djeluje pri PORI Regionalnoj razvojnoj agenciji KKŽ od 2021. godine, a za cilj ima promoviranje vrijednosti i načela Europske unije na lokalnoj i regionalnoj razini.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci