25 tra 2024

HBOR U SURADNJI S MINISTARSTVOM POLJOPRIVREDE UVEO NOVU MJERU KREDITIRANJA ZA PODUZETNIKE U DJELATNOSTIMA PRERADE DRVA I PROIZVODNJE NAMJEŠTAJA

Hrvatska banka za obnovu i razvitak u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede uvela je novu mjeru kreditiranja za poduzetnike u djelatnostima prerade drva i proizvodnje namještaja.

Mjera će se provoditi u okviru programa kreditiranja Obrtna sredstva, a primjenjivat će se na zahtjeve zaprimljene u HBOR-u do 1. 8. 2024. ili do iskorištenja osiguranih sredstava Ministarstva poljoprivrede. 

Korisnici kredita su mala, srednja i velika poduzeća iz djelatnosti prerade drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja, proizvodnje proizvoda od slame i pletarskih materijala (C16) i proizvodnje namještaja (C31).
 
Namjena kredita je rješavanje problema nelikvidnosti i umanjivanja financijske štete u poslovanju poduzetnika čija je aktivnost smanjena uslijed tržišnih poremećaja, a što podrazumijeva: financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja (tzv. hladni pogon), nabava sirovine, repromaterijala, poluproizvoda, sitnog inventara i podmirenje obveza prema dobavljačima i ostalih troškova tekućeg poslovanja, osim kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama i PDV-a.
 
Najniži iznos pojedinog kredita je 100 tisuća eura, a najviši 1 mil. EUR.
 
Ministarstvo poljoprivrede će Korisnicima kredita subvencionirati do 50 % kamatne stope, godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita, u skladu s propisima o državnim potporama.

Financiranje od strane Ministarstva obuhvaća potpore za subvenciju kamatne stope po kreditima i sufinanciranje premija osiguranja po policama osiguranja kredita, ukupnim iznosom od 3 milijuna eura.
 
Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci