15 tra 2024

U OKVIRU PROJEKTA TOURBO ODRŽAN 2. MEĐUREGIONALNI DOGAĐAJ U LAPONIJI, FINSKOJ

Od 09. do 11. travnja 2024. godine u okviru projekta TOURBO – Usmjeravanje mikro, malih i srednjih poduzetnika (MSP-ova) prema digitalnoj i zelenoj tranziciji, predstavnici Koprivničko-križevačke županije, grada Đurđevca i Razvojne agencije PORE KKŽ sudjelovali su na 2. međuregionalnom događaju s ciljem prijenosa dobrih praksi u području turizma u pokrajini Laponiji u Finskoj.

Vodeći partner u projektu je Gospodarska komora za trgovinu, industriju i plovidbu u Sevilli iz Španjolske, a u projektu uz vodećeg partnera sudjeluje još 7 projektnih partnera iz 7 europskih država: Laponsko sveučilište za primijenjene znanosti iz Finske, Trgovačka i industrijska komora Vratsa iz Bugarske, Regija Marche iz Italije, Eloris – Tvrtka za istraživanje, obrazovanje, inovacije i razvoj regije Sjeverni Egej, Tvrtka za turistički marketing i događanja „Doživite Bremerhaven“ iz Njemačke, Vijeće okruga Donegal Irska i  Razvojna agencija PORA KKŽ iz Hrvatske.

Glavni cilj projekta je umrežavanjem privatnog, javnog, civilnog i znanstveno-istraživačkog sektora identificirati i razmijeniti primjere dobre prakse projektnih partnera kako bi se doprinijelo digitalnoj i zelenoj tranziciji MSP-ova u turizmu te stvorio održiv i progresivan okvir za integraciju otpornog turističkog sektora u lokalne i regionalne politike.

Prvi dan događanja, 09. travnja 2024. godine program se odvijao u prostorijama domaćina, Laponskog sveučilišta primijenjenih znanosti iz Rovaniemia koji su na samom početku predstavili instrument politike „Stategija pametne specijalizacije“ koji će unaprijediti kroz projekt i njegovu povezanost sa projektom TOURBO, kao i primjer dobre prakse, oznaku „Sustainable Travel Finland“. Nakon prezentacija uslijedila je radionica na temu razmjene glavnih snaga, slabosti i prilika u turizmu s fokusom na mjere digitalizacije, održivosti i podrške MSP-ovima iz odabranih instrumenata politike projektnih partnera u projektu. U poslijepodnevnim satima uslijedilo je razgledavanje primjera dobre prakse s glavnim fokusom na održivi turizam.

Drugi dan događanja 10. travnja 2024. godine bio je posvećen prezentacijama predstavnika lokalnih dionika projektnih partnera na temu održivog turizama, ekonomskog utjecaja na održivi turizam te načinima financiranja održivog turizma.

Treći dan događanja, 11. travnja 2024. godine održan je sastanak projektnih partnera na temu projektnog menadžmenta, komunikacijskih aktivnosti i provedbe pilot akcije unutar projekta dok je za lokalne dionike organiziran obilazak grada Rovaniemia i njegovih ključnih turističkih točaka.

Projekt TOURBO odobren je u okviru 1. Poziva Interreg Europe Programa 2021.-2027. ukupne vrijednosti 1,9 milijuna EUR čija provedba traje od 01. ožujka 2023. godine do 31. svibnja 2027. godine.

Projekt je implementiran kroz program Interreg Europe, sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci