06 ožu 2024

OBAVIJEST ZA POLJOPRIVREDNIKE – POČETAK PODNOŠENJA JEDINSTVENIH ZAHTJEVA – AGENCIJA ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI, RIBARSTVU I RURALNOM RAZVOJU

Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu („Narodne novine“, br. 26/24.) od 02. ožujka 2024. godine izmijenjen je rok za podnošenje Jedinstvenih zahtjeva i prijava namjere proizvodnje, održavanja i uzgoja u poljoprivredi.

Tako će korisnici umjesto od 4. ožujka Jedinstveni zahtjev podnositi od 25. ožujka 2024. do 15. svibnja 2024. godine.

Spomenutim izmjenama i dopunama Pravilnika za tri eko sheme 31.05. Minimalni udio leguminoza od 20% unutar poljoprivrednih površina, 31.06. Konzervacijska poljoprivreda i 31.07. Očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti, koje se provode u 2024. godini ukida se vođenje obrazaca evidencija, a korisnik na Jedinstvenom zahtjevu u AGRONET-u prilikom podnošenja zahtjeva evidentira poljoprivredne prakse korisne za klimu i okoliš.

Umjesto obveze dostavljanja geotagiranih fotografija (GTF), korisnici će imati mogućnost slobodnog odabira dostavljanja istih. Navedene mogućnosti odnose se na sljedeće intervencije:
31.02. Ekstenzivno gospodarenje pašnjacima;
31.04. Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama;
31.06. Konzervacijska poljoprivreda;
70.01.01. Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki;
70.01.02. Metoda konfuzije štetnika u višegodišnjim nasadima.

Poljoprivrednici koji će dostaviti geotagirane fotografije neće biti obuhvaćeni kontrolom na terenu Agencije za plaćanja.

Naglašavamo kako će svi poljoprivrednici koji su korisnici intervencije 31.04. Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama, radi evidencije praćenja iznošenja stajskog gnoja na oraničnu površinu i inkorporiranje stajskog gnoja u tlo unutar 48 sati, u pripadajućem obrascu morati evidentirati datum i sat iznošenja gnoja na tlo te datum i sat inkorporiranja gnoja u tlo za svaku ARKOD parcelu.

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu možete pronaći na poveznici.

Više informacija dostupno je OVDJE.

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci