04 pro 2023

AGENCIJA ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI, RIBARSTVU I RURALNOM RAZVOJU – INFORMACIJE VEZANO ZA ISPLATU POTPORA I STRUČNE PROVJERE UTVRĐIVANJA POLJOPRIVREDNE AKTIVNOSTI

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provodi administrativne kontrole koje se još uvijek provode za određeni broj korisnika i to za one kod kojih na njihovim parcelama automatskom procjenom satelitskim podacima nije vidljiva poljoprivredna aktivnost, tj. parcele su im na semaforu crvene ili žute boje.

Takve parcele predmet su administrativnih kontrola, odnosno stručne procjene koju provode djelatnici Agencije za plaćanja. Više od sedamdeset djelatnika Agencije provjerava parcele, utvrđuju njenu prihvatljivost te potom parcela prelazi u zeleno. Pri tom postupku, ukoliko je potrebno, djelatnik Agencije kontaktira poljoprivrednika i traži dodatne dokaze poljoprivredne aktivnosti kao što su npr. geotagirane fotografije.

Nakon provedbe postupka stručne procjene sve prihvatljive (zelene) parcele prelaze u proces odobravanja, koja se provode jednom tjedno. 

Isplata potpora i dalje je u tijeku i svi poljoprivrednici kojima će se utvrditi prihvatljivost parcela (poljoprivredna aktivnost/zeleno) bit će odobreni za isplatu.  Ukoliko se postupkom stručne procjene utvrdi da nema dokaza poljoprivredne aktivnosti (crveno) parcela nije prihvatljiva za isplatu potpore.

U  tom slučaju poljoprivrednik ima pravo prigovora temeljem kojega će se provesti supervizija (ponovna provjera svih elemenata prihvatljivosti) uzimajući u obzir činjenice iz samog prigovora.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci