18 kol 2023

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE – OBJAVLJENI SU VODIČI O NACIONALNOM SUSTAVU KVALITETE POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA „DOKAZANA KVALITETA“ ZA MLIJEKO I MLIJEČNE PROIZVODE I SVJEŽE SVINJSKO MESO

Ministarstvo poljoprivrede izradilo je dva nova vodiča za nedavno priznate oznake iz nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ za sektore mlijeko i mliječni proizvodi te svježe svinjsko meso putem kojih se možete informirati o svim koracima postupka i prednostima koje ovaj sustav pruža proizvođačima.

Za najmlađe potrošače izrađena je edukativna slikovnica Marko, Janica i osam čudesnih kravica budući da djeca rano počinju sa usvajanjem pozitivnih navika i rado svoje znanje prenose roditeljima.

Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu. Upravo se na ovaj način omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te višu kvalitetu proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, a koje su više od propisanih pojedinim zakonodavstvom za tu hranu. U ovaj sustav mogu se uključiti svi sektori proizvodnje i prerade. Trenutno priznate oznake “Dokazana kvaliteta” odnose se na sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda i svježeg svinjskog mesa, a u postupku notifikacije na EU razini su još dvije specifikacije za juneće meso i med.

Kako bi se dodatno olakšao ulazak proizvođača u nacionalni sustav isti je uspostavljen na način da bude prihvatljiv za mogućnost financiranja kroz Intervenciju 77.01 i 77.02 iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. koja nudi mogućnost pokrivanja troškova certificiranja kao i potporu za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača

Sve je više proizvođača uključenih u nacionalni sustav poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ odnosno onih koji su prepoznali značaj i prednost ovog sustava, a popis certificiranih proizvođača možete pronaći na OVDJE.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci