21 stu 2022

SURADNJOM KKŽ I EUROPE DIRECT KKŽ OSIGURANI HRVATSKO-UKRAJINSKI RJEČNICI ZA UKRAJINSKE UČENIKE

                   

Dana 21. studenoga 2022. godine u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac održana je primopredaja donacije hrvatsko-ukrajinskih rječnika namijenjenih školama koje su izradili Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Europe Direct Zadar u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstvom Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

Europe Direct Koprivničko-križevačke županije jedan je od 11 Europe Direct centara u RH a ovoj inicijativi priključio se zajedno s Koprivničko-križevačkom županijom kako bi pomogao u sporazumijevanju ukrajinskim učenicima koji se u ovom trenutku nalaze na području Koprivničko-križevačke županije.

Primopredaji hrvatsko-ukrajinskih rječnika prisustvovali su zamjenik župana, a ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite KKŽ Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić, voditeljica Europe Direct KKŽ Marina Šandor Krznarić, predsjednica Crvenog križa KKŽ Đurđica Trbus, predsjednica GDCK Đurđevac Dubravka Jaković, ravnatelj OŠ Molve Ivan Jaković, ravnatelj OŠ Đurđevac Danijel Domišljanović, ravnatelj Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac Tomislav Ostojić, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar, referent za poslove zaštite i spašavanja u Koprivničko-križevačkoj županiji Krešimir Škvorc te članovi GDCK Đurđevac.

Prisutnima se na dolasku zahvalila predstavnica GDCK  Đurđevac Dubravka Jaković i pozdravila inicijativu podjele hrvatsko-ukrajinskih rječnika osnovnim i srednjim školama s područja đurđevačke Podravine. Naglasila je kako je GDCK Đurđevac od samog početka uključen u pomoć ukrajinskom izbjeglicama kroz pružanje materijalne i psihosocijalne pomoći koja im je prijeko potrebna te se posebno na pomoći zahvalila Županiji koja od samih početaka ove izbjegličke krize pruža kako materijalnu, tako i financijsku podršku.

Nakon toga, ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić srdačno je pozdravila sve prisutne i naglasila kako je Razvojna agencija PORA KKŽ od 2021. godine i Europe Direct centar Koprivničko-križevačke županije, osnovan od strane predstavništva Europske Komisije u Hrvatskoj s ciljem promicanja vrijednosti i načela Europske unije te približavanja Europe građanima. Cilj primopredaje hrvatsko-ukrajinskih rječnika je olakšavanje boravka i školovanja ukrajinske djece u Hrvatskoj.

Svima prisutnima obratila se i Đurđica Trbus, predsjednica Crvenog križa KKŽ koja se zahvalila na ovakvoj inicijativi, pohvalila rad volontera GDCK Đurđevca i zahvalila Županiji na kontinuiranoj pomoći i odličnoj suradnji.

Na kraju se svima prisutnima obratio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji je pozdravio ovu inicijativu i angažman GDCK Đurđevca, ali i naglasio ulogu nastavnika prilikom olakšavanja boravka ukrajinske djece na području Koprivničko-križevačke županije.

Na samom kraju svima prisutnima kratko su se obratili i ravnatelji osnovnih i srednjih škola s područja đurđevačke Podravine koji su i preuzeli hrvatsko-ukrajinske rječnike u ime ukrajinskih učenika koji polaze nastavu u njihovim školama.

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci