29 lip 2022

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE – USPOSTAVLJENA DIGITALNA PLATFORMA ZA SPRJEČAVANJE OTPADA OD HRANE I NADOGRAĐEN INFORMACIJSKI SUSTAV ZA DONIRANJE HRANE (E-DONIRANJE)

Kroz projekt „Nadogradnja informacijskog sustava e-doniranje“ postojeće informatičko rješenje za doniranje hrane je izrađeno na tehnološki naprednijem sustavu, čime je omogućen ispravak nedostataka uočenih tijekom dosadašnjeg operativnog rada u sustavu.

Sustav je nadograđen i dodatnim funkcionalnostima osobito vezano uz prilagodbu postojećeg sustava za regionalno upravljanje što bi trebao predstavljati temelj za uvođenje sustava županijskih koordinatora odnosno banki hrane kao i generiranje statističkih izvještaja i sl.

Informacijski sustav za doniranje hrane izradilo je Ministarstvo poljoprivrede krajem 2018. godine kao virtualno centralno mjesto za distribuciju i koordinaciju donirane hrane.

Ideja je bila povezati donatore i posrednike preko informacijskog sustava u koji bi donatori mogli prijaviti hranu koju žele donirati te se povezati sa posrednicima koji su relativno blizu i imaju transportne i skladišne kapacitete, pri čemu bi se svakako vodilo računa o potrebama krajnjih primatelja koje opskrbljuje posrednik.

Prednosti ovakvog sustava uključuju manje opterećenje donatora, lakšu komunikaciju između donatora i posrednika, centralno upravljanje, usklađenost ponude i potreba, pokrivenost perifernih dijelova Republike Hrvatske te transparentnu podjelu donacija.

Internet Platforma za sprječavanje otpada od hrane je uspostavljena u svrhu pojednostavljenja razmjene informacija i iskustava te jačanja suradnje u području sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane, a cilj joj je povećati informiranost svih zainteresiranih dionika, ovisno o njihovim interesima, o prednostima koje mogu imati primjenjujući nove ili drugačije pristupe u proizvodnji, distribuciji, skladištenju ili konzumaciji hrane.

Informacijski sustav za doniranje hrane dostupan je na poveznici: https://edoniranjehrane.mps.hr/

Internet platforma za sprječavanje otpada od hrane dostupna je na poveznici: https://hrana-nije-otpad.mps.hr/

Više informacija o navedenom dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci