10 ožu 2022

ODRŽANI 12. SASTANAK LOKALNIH DIONIKA I 5. SASTANAK ŽUPANIJSKOG STRUČNOG TIJELA I KOORDINACIJE ZA MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO U OKVIRU NASTAVKA PROVEDBE PROJEKTA „ATM for SMEs – PRISTUP MIKROFINANCIRANJU MALIH I SREDNJIH PODUZETNIKA“

atm2

Dana 10. ožujka 2022. godine u prostorijama Razvojne agencije PORE KKŽ u okviru nastavka provedbe projekta „ATM for SMEs – Pristup mikrofinanciranju malih i srednjih poduzetnika“ održani su 12. sastanak lokalnih dionika te 5. sastanak Županijskog stručnog tijela i koordinacije za male i srednje poduzetnike. Sastancima je prisustvovalo petnaest predstavnika poduzetničkih potpornih institucija, LAG-a Mura-Drava, komorskog sustava, JLS-a i HZZ-a s područja Koprivničko-križevačke županije.

Glavni cilj nastavka projekta „ATM for SMEs – Pristup mikrofinanciranju malih i srednjih poduzetnika“ čija je provedba produžena i traje od 01. listopada 2021. godine do 30. rujna 2022. godine je razmjena znanja, iskustva i dobrih praksi između projektnih partnera u kontekstu mikrofinanciranja, mjera te inicijativa koja su poduzete kako bi se malim i srednjim poduzetnicima pomoglo pri oporavku od krize uzrokovane pandemijom COVID-19.

Vodeći partner u projektu je Fejér Enterprise Agency iz Mađarske, a u projektu uz vodećeg partnera sudjeluje još 8 partnera iz 7 europskih država: Ministarstvo za nacionalno gospodarstvo iz Mađarske, Europski poslovni inovacijski centar Burgos (CEEIBurgos) iz Španjolske, KIZ SINNOVA tvrtka za društvene inovacije iz Njemačke, Zaklada za razvoj poduzetništva županije Zala iz Mađarske, Autonomna regija Sardinije iz Italije, Świętokrzyskie Region – Marshal Ured Świętokrzyskie regije iz Poljske, Europska mreža za mikrofinanciranje iz Belgije i Razvojna agencija PORA KKŽ iz Hrvatske.

Na početku sastanka zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić srdačno je pozdravio sve prisutne te im zahvalio na dolasku. Istaknuo je važnost suradnje i poticanja mikrofinanciranja privatnog sektora od strane lokalne i regionalne samouprave osobito u ovim izazovnim vremenima u kojima su se osim krize uzrokovane pandemijom COVID-19, pojavili i drugi nepovoljni čimbenici koji još više otežavaju poslovanje poduzetnika.

Sve prisutne pozdravila je i ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ Melita Birčić i ukratko se osvrnula na dosadašnji tijek provedbe projekta.

Nakon toga je voditeljica Odjela za gospodarstvo i ruralni razvoj Marina Šandor Krznarić održala kratku prezentaciju o primjerima dobrih praksi svih devet projektnih partnera, s naglaskom na mikrofinanciranje poduzetnika kao odgovora na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19.

Drugi dio sastanka bio je posvećen industrijskoj tranziciji i usmjeren na predstavljanje Javnih poziva za iskaz interesa za sudjelovanje u regionalnim lancima vrijednosti Sjeverne Hrvatske. Cilj Javnih poziva koji su otvoreni do 28. ožujka 2022. godine je identificirati ključne dionike iz poslovnog sektora koji svojim kapacitetima, resursima i potencijalima mogu i žele doprinijeti stvaranju novih vrijednosti. Nakon njih uslijedit će izrada akcijskih planova za razdoblje 2022.-2023. koji će biti podloga za izradu ciljanih javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za poduzetnike, koji se planiraju objaviti krajem 2022. godine.

Potom je ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ Melita Birčić informirala prisutne kako početkom travnja 2022. godine kreću vaučeri za obrazovanje, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi. Vaučere za obrazovanje moći će koristiti zaposlene i nezaposlene osobe koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje ili im u nedostatku vještina prijeti gubitak postojećeg zaposlenja, kao i oni koji žele biti konkurentniji na tržištu rada.

Na kraju sastanka ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ zahvalila se svim sudionicima na dolasku i iskazala zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom.

Projekt je implementiran kroz program Interreg Europe, sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci