28 velj 2022

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA I ODRŽIVOG RAZVOJA – SAVJETOVANJE S JAVOŠĆU ZA POZIV NA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA IZGRADNJA I OPREMANJE POSTROJENJA ZA BIOLOŠKU OBRADU ODVOJENO SAKUPLJENOG BIOOTPADA

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je putem portala e-savjetovanja pokrenulo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Poziv na dostavu projektnih prijedloga izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada.

Predmet Poziva

Predmet poziva je povećati kapacitete RH za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada radi usklađenja s ciljem EU da se do 2025. najmanje 55% mase komunalnog otpada oporabi recikliranjem i pripremom za ponovnu uporabu te da se do 2035. smanji količina otpada koji se odlaže na odlagališta na 10%.

Svrha (cilj) Poziva

Cilj ovog Poziva je podržati uspostavu postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada kompostiranjem ili anaerobnom digestijom.

U okviru ovog Poziva bespovratna sredstava (državne potpore) će se dodijeliti projektima za ulaganje u:

A) Izgradnju, nadogradnju i/ili opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada (u daljnjem tekstu: postrojenja za recikliranje) u svrhu uspostave novih ili povećanja postojećih kapaciteta za oporabu biootpada, u kojima se provodi tehnološki proces kompostiranja s ciljem proizvodnje komposta .

B) izgradnju i opremanje novih postrojenja za proizvodnju energije iz OIE (u daljnjem tekstu: postrojenja za proizvodnju OIE) u svrhu uspostave kapaciteta za oporabu biootpada, u kojima se provodi tehnološki proces anaerobne digestije s ciljem proizvodnje anaerobnog digestata i bioplina, odnosno biogoriva.

Prihvatljivost prijavitelja

Prijavitelj u sklopu ovog Poziva može biti pravna ili fizička osoba koja je malo, srednje ili veliko poduzeće koje je, na dan podnošenja projektnog prijedloga, registrirano najmanje godinu dana u sudskom ili drugom odgovarajućem registru države sjedišta Prijavitelja. U svrhu određivanja veličine poduzeća (malo, srednje ili veliko poduzeće sukladno Prilogu 1 Uredbe 651/2014) Prijavitelji su dužni pružiti jasne informacije o vlastitoj gospodarskoj slici odnosno o partnerskim i/ili povezanim poduzećima ili pokazati da je Prijavitelj neovisno poduzeće.

Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem otvorenog postupka dodjele bespovratnih sredstava u modalitetu trajnog Poziva, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava NPOO-a predviđenih za ovaj Poziv.

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu osiguran iz NPOO-a u okviru ovog Poziva je 354.000.000,00 HRK.

Savjetovanje je otvoreno do 05. ožujka 2022. godine.

Više informacija o navedenom možete vidjeti OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci