16 pro 2021

KONZULTACIJE U PROCESU PROGRAMIRANJA SP ZPP-A 2023.-2027. POD NAZIVOM ”ZELENA ARHITEKTURA SP ZPP”

U skladu s reformom zajedničke poljoprivredne politike EU (ZPP), države članice pripremaju nacionalne strateške planove ZPP-a (SP ZPP). U SP ZZP-a definiraju se intervencije (mjere) financirane iz europskih poljoprivrednih fondova (Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi te Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj) s ciljem strateških ulaganja u razvoj poljoprivrede i razvoj ruralnih prostora.

Važan segment reforme ZPP-a za razdoblje 2023.-2027., kao i Zelenog plana EU je očuvanje bioraznolikosti i održivo korištenje resursa, prilagodba na klimatske promjene i smanjenje emisija štetnih plinova te očuvanje krajobraza, što zajedno čini „Zelenu arhitekturu“ SP ZPP-a.

Nacrt intervencija SP ZPP-a Republike Hrvatske predstavljen je kroz dva kruga javnih konzultacija, a prezentacija sa svim predloženim intervencijama i financijskim alokacijama, dostupna je na internetskim stranicama Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju.

„Zelena arhitektura“ SP ZPP-a uključuje: definiranje uvjetovanosti (veća razina ambicije pravila uvjetovanosti u području okoliša, klimatskih promjena i biološke raznolikosti u odnosu na dosadašnje obvezne standarde u okviru višestruke sukladnosti), intervencije eko-shema (poticanje primjene poljoprivrednih praksi koje imaju veću ambiciju u odnosu na osnovne standarde uvjetovanosti i prakse koje su se do sada financirale u okviru ZPP-a u razdoblju od 2015. godine.) te okolišno klimatske intervencije (npr. ekološki uzgoj).  U sklopu ovakvih konzultacija raspravit će se položaj ekološke poljoprivrede u nacrtu SP ZPP-a Republike Hrvatske.

Konzultacije u procesu programiranja ZPP-a za razdoblje 2023.-2027. pod nazivom ”Zelena arhitektura SP ZPP” održavaju se u četvrtak, 16. prosinca 2021. godine, od 13 sati.

U konzultacije se možete uključiti putem https://bit.ly/PRR_YT

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci