23 stu 2021

USVOJEN PLAN RAZVOJA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE ZA RAZDOBLJE 2021.-2027.

Logo projekta Uz PORU po potporu

Na 4. sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije održane dana 22. studenoga 2021. godine usvojen je najvažniji županijski srednjoročni strateški dokument Plan razvoja Koprivničko-križevačke županije za razdoblje 2021.-2027.

Važnost navedenog dokumenta očituje se u činjenici da će biti temelj za prijavu svih projekata javnog, gospodarskog i civilnog sektora iz Koprivničko-križevačke županije u novom višegodišnjem financijskom okviru Europske unije 2021.-2027., Mehanizmu za oporavak i otpornost te drugim izvorima iz EU. Plan razvoja usklađen je s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine te sektorskim i višesektorskim strategijama nacionalne razine.

Izrađen je u skladu s načelima točnosti i cjelovitosti, učinkovitosti i djelotvornosti, odgovornosti i usmjerenosti na rezultat, održivosti te partnerstva i transparentnosti.

Zakonodavni okvir za izradu Plana razvoja čine Zakon o regionalnom razvoju Republike Hrvatske (NN 147/14, 123/17, 118/18) i Zakon o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske (NN 123/17).

U njegovoj izradi sudjelovala je Radna grupa za izradu, provedbu i izvješćivanje o provedbi Plana razvoja Koprivničko-križevačke županije za razdoblje 2021.-2027. imenovana od strane Župana Koprivničko-križevačke županije, a čiji članovi su pročelnici županijskih Upravnih odjela, ravnatelji županijskih ustanova, predstavnici komora i Odbora za gospodarski razvoj Koprivničko-križevačke županije. Uz Radnu grupu važno je i spomenuti ulogu Partnerskog vijeća Koprivničko-križevačke županije kao savjetodavnog tijela koje broji 33 člana, a čine ga predstavnici javnog, gospodarskog i civilnog sektora te akademske zajednice.

Tijekom procesa izrade dokumenta održano je pet sastanaka Radne grupe i dvije sjednice Partnerskog vijeća Koprivničko-križevačke županije na kojima je potvrđen Nacrt prijedloga Plana razvoja Koprivničko-križevačke županije za razdoblje 2021.-2027. Cjelokupnu izradu dokumenta pratio je tim vanjskih stručnjaka tvrtke Ecorys Hrvatska d.o.o. kao pružatelj usluge prethodnog vrednovanja (ex-ante evaluacije) s ciljem poboljšanja njegove kvalitete, pronalaženja optimalnog načina korištenja resursa za dostizanje razvojnih ciljeva i omogućavanje kvalitetne osnove za njegovo buduće praćenje i vrednovanje.

Kako bi šira javnost imala mogućnost sudjelovanja u procesu izrade Plana razvoja Koprivničko-križevačke županije za razdoblje 2021.-2027. provedeno je i savjetovanje s javnošću putem web stranice Koprivničko-križevačke županije u razdoblju od 18. listopada do 16. studenoga 2021. godine.

Osnovni dijelovi Plana razvoja Koprivničko-križevačke županije za razdoblje 2021.-2027. su:

  • Srednjoročna vizija razvoja usklađena s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske za razdoblje do 2030. godine;
  • Opis razvojnih potreba i potencijala u srednjoročnom razdoblju;
  • Opis prioriteta javnih politika u srednjoročnom razdoblju;
  • Popis posebnih ciljeva s opisom, pripadajućim pokazateljima ishoda i popisom mjera za provedbu;
  • Terminski plan provedbe projekata od strateškog značaja za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu;
  • Indikativni financijski plan;
  • Okvir za praćenje i vrednovanje.

Opisom razvojnih potreba i potencijala definirano je postojeće stanje demografije i društva, socijalne, zdravstvene, obrazovne i kulturne infrastrukture, civilne zaštite i sigurnosti, gospodarstva, infrastrukture i okoliša te položaj, statistička podjela i administrativni ustroj Koprivničko-križevačke županije. Navedena su potpomognuta i brdsko-planinska područja te urbano područje Koprivnica, a izrađena je i SWOT analiza u kojoj su navedene snage, slabosti, mogućnosti i prijetnje.

Temeljem svega navedenog definirana je srednjoročna vizija razvoja Koprivničko-križevačke županije koja glasi:

„Koprivničko-križevačka županija do 2027. godine gospodarski je snažna, zelena i povezana županija, županija prepoznatljivog identiteta, prirodne i kulturne baštine, prosperitetna za život i rad.“

Navedena vizija planira se ostvariti kroz tri posebna cilja:

  1. Povezanija županija kružnog gospodarstva;
  2. Socijalno osjetljiva županija;
  3. Pametna i zelena županija.

Posebnom cilju Povezanija županija kružnog gospodarstva doprinijet će prioriteti Razvoj prometne infrastrukture, Digitalna transformacija, Razvoj infrastrukture održivog gospodarenja otpadom i Plinofikacija čija realizacija je planirana kroz provedbu 9 mjera.

Prioriteti Unapređenje zdravlja i sigurnosti stanovništva, Aktivna populacijska politika, Upravljanje znanjem do učinkovitih ljudskih potencijala, Razvoj socijalnih usluga, Razvoj civilnog društva i Poticanje kulturnog stvaralaštva doprinijet će realizaciji Posebnog cilja Socijalno osjetljiva županija kroz provedbu 16 mjera.

Realizaciji Posebnog cilja Pametna i zelena županija doprinose sljedeći prioriteti: Inovativna gospodarska preobrazba, Razvoj vodno-komunalne infrastrukture, Održivi razvoj ruralnog i urbanog područja i pametno planiranje prostora, Razvoj prepoznatljive turističke ponude, Očuvanje okoliša i promicanje učinkovitosti resursa, Očuvanje općekorisnih funkcija prirode i Razvoj sustava zaštite i spašavanja. Navedeni prioriteti ostvarit će se provedbom 29 mjera.

Uz opis svake mjere navedeni su pokazatelji rezultata sa početnom i ciljanom vrijednošću.

U procesu izrade Plana razvoja Koprivničko-križevačke županije za razdoblje 2021.-2027. ustrojena je Baza projekata u kojoj se nalazi 497 projekata ukupne vrijednosti 15,6 milijardi kuna. U Bazi se nalaze projekti čiji će nositelj biti Koprivničko-križevačka županija, jedinice lokalne samouprave, gradske i županijske ustanove te drugi dionici važni za razvoj Koprivničko-križevačke županije.

Lenta - Europska unija - Europski strukturni i investicijski fondovi - Operativni program Konkurentnost i kohezija - Razvojna agencija PORA KKŽ

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci