28 lis 2021

ODRŽANI 11. SASTANAK LOKALNIH DIONIKA U OKVIRU NASTAVKA PROJEKTA „ATM for SMEs – PRISTUP MIKROFINANCIRANJU MALIH I SREDNJIH PODUZETNIKA“ TE 4. SASTANAK ŽUPANIJSKOG STRUČNOG TIJELA I KOORDINACIJE ZA MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO

atm2

Dana 27. listopada 2021. godine u prostorijama Razvojne agencije PORE KKŽ, održan je 11. sastanak lokalnih dionika projekta „ATM for SMEs – Pristup mikrofinanciranju malih i srednjih poduzetnika“ te 4. sastanak Županijskog stručnog tijela i koordinacije za malo i srednje poduzetništvo. Sastanku je prisustvovalo desetak sudionika: predstavnika JLS-a, HZZ PU Križevci, poduzetničkih potpornih institucija i komora s područja Koprivničko-križevačke županije.

Na početku sastanka zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić srdačno je pozdravio sve prisutne i zahvalio im se na dolasku. Istaknuo je važnost suradnje i poticanja privatnog sektora od strane lokalne i regionalne samouprave kako bi on i dalje uspješno doprinosio gospodarskom razvoju Koprivničko-križevačke županije.

Sve prisutne pozdravila je i ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ Melita Birčić i ukratko se osvrnula na provedene aktivnosti u prvoj i drugoj fazi ovog projekta.

Nakon toga je predstavnica Razvojne agencije PORE KKŽ održala kratku prezentaciju o nastavku projekta „ATM for SMEs“ koji se provodi u okviru programa INTERREG EUROPE. Naglasila je kako je projekt produžen za još godinu dana, te će trajati od 01. listopada 2021. do 30. rujna 2022. godine. Glavni cilj projekta je razmjena znanja, iskustva i dobrih praksi projektnih partnera u području mikrofinanciranja malih i srednjih poduzetnika te mjera i inicijativa koje su poduzete od strane lokalnih i regionalnih tijela kako bi im se pomoglo pri stabiliziranju poslovanja koje im je ugroženo pandemijom COVID-19. Ukupna vrijednost projekta iznosi 398.000.000 EUR-a, dok je udio Razvojne agencije PORE KKŽ 41.800,00 EUR-a.

Vodeći partner u projektu je Fejér Enterprise Agency iz Mađarske, a uz vodećeg partnera tu je još 8 partnera iz 7 europskih država: Ministarstvo za nacionalno gospodarstvo iz Mađarske, Europski poslovni inovacijski centar Burgos (CEEIBurgos) iz Španjolske, KIZ SINNOVA tvrtka za društvene inovacije iz Njemačke, Zaklada za razvoj poduzetništva županije Zala iz Mađarske, Autonomna regija Sardinije iz Italije, Świętokrzyskie Region – Marshal Ured Świętokrzyskie regije iz Poljske, Europska mreža za mikrofinanciranje iz Belgije i Razvojna agencija PORA KKŽ iz Hrvatske.

Na sastanku su predstavljene i mjere Koprivničko-križevačke županije u 2020. i 2021. godini, namijenjene poduzetnicima kao odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19. Spomenute su dvije najznačajnije mjere, a to su: Potpore male vrijednosti po direktivi 1407 i Moratorij na kredite u otplati, plasirane po programu Mjera 1. – Kreditom do konkurentnosti.

Nakon ovog predstavljanja, uslijedila je kratka prezentacija Predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci Vesne Kuterovac, na temu pregleda mjera za očuvanje radnih mjesta i potpora za zadržavanje radnih mjesta. Gospođa Kuterovac je istaknula kako je udio poslodavaca koji su koristili mjere za očuvanje radnih mjesta, skraćivanje radnog vremena i programa za zadržavanje radnih mjesta od ožujka 2020. godine do rujna 2021. godine na području Koprivničko-križevačke županije 37,4% što je u odnosu na Republiku Hrvatsku za 5,8% manje, dok je udio radnika s područja Koprivničko-križevačke županije za koje su se u istom periodu koristile ove mjere 25,5%, što je za 18,1% manje u odnosu na statističke pokazatelje za Republiku Hrvatsku. Naglasila je i kako su se na području Koprivničko-križevačke županije potpore najviše dodjeljivale u sektoru prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti te ostalih uslužnih djelatnosti.

Na kraju sastanka svi sudionici uključili su se u raspravu kako bi detektirali mjere i inicijative kojima se može pomoći poduzetnicima s područja Koprivničko-križevačke županije da što lakše prebrode krizu u poslovanju proizašlu iz pandemije uzrokovane virusom COVID-19.

Sudionicima sastanka ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ zahvalila se na dolasku i iskazala zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom.

Projekt je implementiran kroz program Interreg Europe, sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci