13 lis 2021

OBJAVLJENA DVA NOVA NATJEČAJA – ZA MALE I MLADE POLJOPRIVREDNIKE IZ MJERE 6 PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za provedbu Podmjere 6.3. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava« – provedba tipa operacije 6.3.1 »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava« i natječaj za provedbu Podmjere 6.1. »Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima« – provedba tipa operacije 6.1.1 »Potpora mladim poljoprivrednicima« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Za tip operacije 6.3.1 prihvatljivi korisnici su mala poljoprivredna gospodarstava upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 EUR do 7.999 EUR, a visina javne potpore po korisniku iznosi 15.000,00 EUR u protuvrijednosti u kunama.

Svrha Natječaja je pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivom razvoju, uključenje članova gospodarstva u rad na poljoprivrednom gospodarstvu i zaradu dovoljno prihoda za dostojanstven život za ostanak na ruralnom području čime se pridonosi smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom Natječaju iznosi 112.500.000,00 HRK, a intenzitet javne potpore je 100% iz Instrumenta Europske unije za oporavak (EURI).

Zahtjev za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 15. studenoga 2021. godine od 12:00 sati do 28. prosinca 2021. godine do 12:00 sati.

Više informacija o navedenom možete vidjeti OVDJE.

 

Za tip operacije 6.1.1 prihvatljivi korisnici su mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina (dan prije navršavanja 41 godine starosti) na dan podnošenja zahtjeva za potporu koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine za obavljanje poljoprivredne djelatnosti te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni kao nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva, ali ne duže od 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva za potporu ili još nisu postavljeni kao nositelj/odgovorna osoba, ali će to postati najkasnije kod podnošenja zahtjeva za isplatu prve rate i ne kasnije od tri (3) mjeseca od dana sklapanja Ugovora o financiranju.

Visina javne potpore po korisniku iznosi 50.000,00 EUR u protuvrijednosti u kunama.

Svrha Natječaja je dodjela potpore mladim poljoprivrednicima koji postaju nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva za početak poslovanja.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom Natječaju iznosi 152.563.412,00 HRK, a intenzitet javne potpore je 100% iz Instrumenta Europske unije za oporavak (EURI).

Zahtjev za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 15. studenoga 2021. godine od 12:00 sati do 28. prosinca 2021. godine do 12:00 sati.

Više informacija o navedenom možete vidjeti OVDJE.

 

PRODUŽENI ROKOVI ZA POPUNJAVANJE ZAHTJEVA ZA POTPORU ZA TIPOVE OPERACIJA 6.3.1 I 6.1.1

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavještava sve zainteresirane da je objavila prve izmjene natječaja za tip operacije 6.3.1 Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i tip operacije 6.1.1 Potpora mladim poljoprivrednicima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Ovim izmjenama produžili su se rokovi za popunjavanje zahtjeva za potporu koji će se moći popunjavati i podnositi u Agronetu od 3. prosinca 2021. godine od 12:00 sati do 17. siječnja 2022. godine do 12:00 sati.

Više informacija o navedenom možete vidjeti OVDJE.

 

DRUGE IZMJENE NATJEČAJA ZA TIPOVE OPERACIJA 6.3.1 I 6.1.1

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je druge izmjene natječaja za tip operacije 6.3.1 Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i tip operacije 6.1.1 Potpora mladim poljoprivrednicima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Više informacija o navedenom možete vidjeti OVDJE.

 

OBJAVLJENI DOPUNJENI PREDLOŠCI POSLOVNIH PLANOVA – OBAVIJEST ZA TIPOVE OPERACIJA 6.3.1 I 6.1.1

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavještava potencijalne korisnike natječaja za tip operacije 6.3.1 „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ i tip operacije 6.1.1 „Potpora mladim poljoprivrednicima“ da je objavljen dopunjeni predložak poslovnog plana.

U predložak je ugrađena nova verzija EVPG kalkulatora koja je dorađena i službeno objavljena, a u koju su dodani izračunati SO koeficijenti za dvije nove proizvodnje:

  • ljekovito, začinsko i aromatično bilje u zaštićenom prostoru;
  • bobičasto voće u zaštićenom prostoru.

Korisnici koji su započeli popunjavanje prethodne verzije poslovnog plana, a čije ulaganje se ne odnosi na jednu od gore navedenih proizvodnji, nisu obavezni preuzeti novu verziju poslovnog plana.

Više informacija o navedenom možete vidjeti OVDJE.

 

OBJAVLJENI IZMIJENJENI PREDLOŠCI ZA TIPOVE OPERACIJA 6.1.1 I 6.3.1

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavještava potencijalne korisnike natječaja za tip operacije 6.3.1 „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ i tip operacije 6.1.1 „Potpora mladim poljoprivrednicima“ da je objavljen izmijenjeni predložak poslovnog plana.

Prema informacijama dobivenim od Službe za poljoprivredno-informacijske sustave Ministarstva poljoprivrede, u zadnjoj verziji EVPG kalkulatora postojala je greška u izračunu u dijelu stočarske proizvodnje, rasplodne krmače. Pogreška je ispravljena te je objavljen obrazac poslovnog plana u koji je uključena nova verzija EVPG kalkulatora.

Korisnici koji su započeli popunjavanje prethodne verzije poslovnog plana, a čija proizvodnja se ne odnosi na navedeno, nisu obavezni preuzeti novu verziju.

Više informacija dostupno je OVDJE.

 

OBJAVLJEN IZMIJENJENI PREDLOŽAK POSLOVNOG PLANA U DIJELU EVPG KALKULATORA ZA 6.3.1 I 6.1.1

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavještava potencijalne korisnike natječaja za tip operacije 6.3.1 „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ i tip operacije 6.1.1 „Potpora mladim poljoprivrednicima“ da je objavljen izmijenjeni predložak poslovnog plana u dijelu EVPG kalkulatora.

Prema informacijama dobivenim od Službe za poljoprivredno-informacijske sustave Ministarstva poljoprivrede, u zadnjoj verziji EVPG kalkulatora postojala je greška u izračunu za jadransku Hrvatsku u dijelu stočarske proizvodnje, rasplodne krmače. Pogreška je ispravljena te ovim putem objavljujemo obrazac poslovnog plana u koji  je uključena nova verzija EVPG kalkulatora.

Korisnici koji su započeli popunjavanje prethodne verzije poslovnog plana, a čija proizvodnja se ne odnosi na navedeno, nisu obavezni preuzeti novu verziju.

Više informacija dostupno je OVDJE.

 

TREĆE IZMJENE NATJEČAJA ZA TIPOVE OPERACIJA 6.3.1 I 6.1.1

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je treće izmjene natječaja za tip operacije 6.3.1 „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ i tip operacije 6.1.1 „Potpora mladim poljoprivrednicima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

U obje operacije mijenja se rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu od 03. prosinca 2021. od 12:oo sati do 31. siječnja 2022. godine do 12:00 sati.

Više informacija o navedenom možete vidjeti OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci