28 ruj 2021

SVEČANO PREDSTAVLJEN EUROPE DIRECT CENTAR U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI

Danas je u prostorima Razvojne agencije PORE KKŽ održano svečano predstavljanje EUROPE DIRECT Centra Koprivničko-križevačke županije, a na Zrinskom trgu u Koprivnici održana je promo kampanja gdje su se građani imali prilike informirati o aktivnostima Europe Direct centra Koprivničko-križevačke županije. Projekt EUROPE DIRECT Centra Koprivničko-križevačke županije odobren je za financiranje u okviru Poziva na podnošenje prijedloga za odabir partnera koji će voditi EUROPE DIRECT u razdoblju 2021.-2025. Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj potpisalo je petogodišnji sporazum s POROM Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije koja će kao nositelj projekta djelovati kao član mreže Europe Directa u Hrvatskoj, a koja je dio sveeuropske mreže centara koji približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a.

Svečanom predstavljanju su prisustvovali Ognian Zlatev, voditelj Predstavništava Europske komisije u Hrvatskoj sa suradnicama Dijanom Kuzman Štaudinger i Ksenijom Škreblin, zatim župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, pročelnica upravnog odjela Službe ureda župana Melita Ivančić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Ksenija Ostriž, pročelnik Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i europske poslove Grada Koprivnice Zdravko Punčikar te ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić sa suradnicima.

U svom obraćanju ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić zahvalila je svima prisutnima na dolasku i naglasila kako PORA KKŽ već dugi niz godina djeluje kao središnja informativna točka vezana uz pružanje informacija o Europskoj uniji, mogućnostima razvoja i povezivanja s partnerima iz EU te da su se uspostavom Europe Direct centra Koprivničko-križevačke županije dodatno unaprijedile aktivnosti vezane uz informiranje i edukaciju o europskim politikama i pružanje informacija mnogo širem spektru dionika. U periodu od 56 mjeseci, koliko traje ovaj projekt, upoznat će se širu javnost i ciljane skupine o politikama koje se donose na razini Europske unije te o konkretnim učincima tih politika na stanovništvo.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren istaknuo je kako je Koprivničko-križevačka županija u posljednjih osam godina, koliko je Hrvatska član Europske unije, kroz angažman Razvojne agencije PORE KKŽ ostvarila niz benefita te na najbolji mogući način iskoristila mogućnosti financiranja iz fondova Europske unije. Zaključno je rekao kako je današnji događaj još jedna potvrda svega rečenog.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić je u svom obraćanju pohvalio rad PORE KKŽ te je posebno naglasio važnost ovakvih projekata kroz koje se Europska unija približava građanima koji na ovaj način mogu dobiti uvid o tome koje su mogućnosti koje se otvaraju kroz članstvo u Europskoj uniji.

Na kraju se prisutnima obratio Ognian Zlatev, voditelj Predstavništava Europske komisije u Hrvatskoj koji je rekao kako je vrlo zadovoljan što prisustvuje svečanom otvaranju još jednog od sveukupno deset Europe Direct centara u Republici Hrvatskoj čime je Europe Direct Koprivničko-križevačke županije postao član mreže koju čini 420 ovakvih centara diljem Europe. Čestitao je Razvojnoj agenciji PORI KKŽ te je rekao kako je Europskoj komisiji bitno znati kako građani razmišljaju i kako vide budućnost Europske unije.

Opći cilj Europe Direct centra KKŽ je upoznati širu javnost i ciljane skupine o politikama koje se donose na razini Europske unije te o konkretnim učincima tih politika na stanovništvo.

Europe Direct centar KKŽ djeluje kroz 5 temeljnih zadaća:

  • Informiranje i uključivanje građana
  • Odnosi s lokalnim medijima i prenositeljima informacija
  • Podizanje svijesti o osjetljivim temama EU-a na lokalnoj razini
  • EU u školama
  • Promicanje regionalne mreže mreža.

Europe Direct centar Koprivničko-križevačke županije predstavlja poveznicu između stanovništva Koprivničko-križevačke županije i Europske unije, odnosno mjesto na kojem građani mogu dobiti sve informacije o Europskoj uniji, zakonodavstvu, politikama, programima i mogućnostima financiranja kao i prioritetima Europske komisije.

Sve potrebne informacije o radu Europe Direct centra Koprivničko-križevačke županije dostupne su na web stranici EUROPE DIRECT centra KKŽ, kao i na društvenim mrežama, te na adresi Florijanski trg 4, 48000 Koprivnica koja je sjedište EUROPE DIRECT centra Koprivničko-križevačke županije.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci