31 kol 2021

ŽUPAN I SURADNICI U RADNOM POSJETU OPĆINI KALINOVAC OBIŠLI RADOVE NA IZGRADNJI ŠKOLSKE DVORANE I SASTALI SE S PREDSTAVNICIMA TVRTKE RASCO

Župan Darko Koren je sa suradnicima i ravnateljicom PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ boravio Melitom Birčić boravio u radnom posjetu Općini Kalinovac. U pratnji načelnika Općine i saborskog zastupnika Darka Sobote prvo se krenulo u obilazak radova na izgradnji školsko-sportske dvorane Osnovne škole Ivana Lackovića Croate, u pratnji predstavnika izvođača radova, direktora tvrtke Bistra d.o.o. Krešimira Habijanca, te predstavnika stručnog nadzora.

Kao što je pojasnio direktor Habijanec, radovi na dovršetku izgradnje dvorane, vrijedni 8,6 milijuna kuna, odvijaju se planiranim dinamikom, na zadovoljstvo svih uključenih u projekt, a posebno mještana koji će dobiti adekvatno mjesto za svoje brojne aktivnosti. U izgradnji dvorane, odnosno financiranju Županija i Općina sudjeluju svaka s 50 posto udjela, a župan je ujedno zahvalio načelniku Soboti na konstruktivnoj suradnji i partnerstvu.

Razgovaralo se i o završetku izgradnje dječjeg vrtića čija je vrijednost 8 milijuna kuna, a za koji je PORA pružila stručnu pomoć u pripremi dokumentacije. Projekt je financiran iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., a planiran je kao kontejnerska modularna gradnja bruto površine 453 m2 za tri odgojno-obrazovne skupine, odnosno kapaciteta za sveukupno 54 djece.

Župan je izrazio zadovoljstvo kvalitetnijim uvjetima obrazovanja i predškolskog odgoja na području Općine, kao i podizanjem ukupnog standarda života svih mještana kroz ove vrijedne projekte. Dodao je kako to garancija daljnjeg razvoja Općine, koja uvijek može računati na podršku i pomoć Županije i njezinih institucija, posebno kod pripreme i prijave novih projekata iz EU fondova.

U nastavku radnog posjeta Općini, župan i suradnici sastali su se s predsjednikom Uprave tvrtke Rasco Ivanom Franičevićem te direktorima tvrtke Franom Franičevićem i Darkom Pavišom koji su im predstavili aktualne razvojne projekte i buduće planove ove tvrtke, koja je jedan od najznačajnijih gospodarskih subjekata na području županije.

U razgovoru su se dotaknuli i teme industrijske strategije Republike Hrvatske, a bila je ovo prilika i za predstavljanje projekta „IOPK – Povećanje kapaciteta i tehnološka optimizacija za održivu globalnu konkurentnost društva Rasco d.o.o.“ koji se sufinancirao iz Europskog fonda za regionalni razvoj i ukupno je vrijedan više od 46 milijuna kuna, s time da je 15 milijuna kuna europskih sredstava.

U sklopu projekta izgrađena je upravno-proizvodna zgrada, u kojoj je održan sastanak župana i suradnika s predstavnicima tvrtke Rasco, a dograđene su i dvije postojeće hale te je nabavljeno devet kapitalnih proizvodnih strojeva vrhunskih performansi kojima će se povećati proizvodni kapaciteti društva i objediniti proizvodni procesi. Glavni cilj je smanjiti materijalne troškove, a povećati produktivnosti i ubrzati proizvodnju. Obzirom da zbog epidemiološke situacije nije bilo upriličeno svečano predstavljanje rezultata projekta, ovo je bila prilika za obilazak novih prostora i pogona, uz stručno vodstvo.

Kao što su istaknuli domaćini, tvrtka Rasco iznimno je aktivna po pitanju povlačenja sredstava iz EU fondova. Ova najnovija investicija bila je usmjerena na povećanje infrastrukturnih kapaciteta, a u svom radu mnogo pozornosti pridaju inovacijama kao ključu uspjeha, ali i kao donatori mnogo ulažu u lokalnu zajednicu.

Župan je direktorima Franičeviću i Paviši te predsjedniku Uprave Franičeviću poželio mnogo uspjeha u daljnjem radu i projektima, zahvalivši im na doprinosu razvoju županijskog gospodarstva, kao i na promociji Županije.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci