11 lip 2021

MINISTARSTVO TURIZMA – DONESENA SU TRI PRAVILNIKA KOJA ĆE RASTERETITI TURISTIČKI SUSTAV

Ministarstvo turizma i sporta donijelo je tri pravilnika koja imaju za cilj rasterećenje turističkog sustava, odnosno ublažavanje negativnih posljedica koje je na turistički sustav imala pandemija COVID-19.

To su Pravilnik o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe u 2021. godini (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_06_64_1224.html), Pravilnik o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari) (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_06_64_1225.html), Pravilnik o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima turističkih zajednica za plaćanje članarine turističkoj zajednici (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_06_64_1226.html).

Pravilnikom o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe u 2021. godini, osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, oslobođene su plaćanja pola godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni krevet, smještajnu jedinicu u kampu i kamp odmorištu te prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj te u cijelosti za pomoćni krevet, za 2021. godinu. Osobe kojima je do stupanja pravilnika na snagu utvrđen prestanak pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ili smanjenje kapaciteta smještajnog objekta, a u 2021. godini nisu imali evidentirano niti jedno noćenje prema podacima sustava eVisitor, oslobađaju se plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za 2021. godinu. Također se plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za 2021. godinu oslobađaju i osobe čiji su smještajni objekti zbog potresa u 2020. godini označeni kao neuporabljivi (crvena oznaka) ili privremeno neuporabljivi (žuta oznaka), uz uvjet da nemaju ranije nepodmirenih obveza po osnovi turističke odnosno boravišne pristojbe. Od dijela turističke pristojbe oslobađaju se i osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, prema prijedlogu kojeg su dale regionalne turističke zajednice za područja svojih županija. 

Pravilnikom o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari), od plaćanja dijela turističke pristojbe oslobađaju se vlasnici plovila i osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari) i to 20% paušalnog iznosa turističke pristojbe koja se plaća prema duljini plovila i vremenskom razdoblju boravka na plovilu. Za turističku pristojbu koja je plaćena u razdoblju od 1. siječnja 2021. godine do stupanja na snagu pravilnika, nautičare se oslobađa plaćanja dijela paušalnog iznosa turističke pristojbe te se produljuje vrijeme važenja plaćene turističke pristojbe za 20% vremenskog razdoblja za koje je pristojba plaćena, ako vrijeme za koje je pristojba plaćena nije proteklo do stupanja na snagu pravilnika.

Pravilnikom o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici, u 2021. godini, osobama koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, visina godišnjeg paušalnog iznosa članarine turističkoj zajednici umanjuje se za 50% po krevetu odnosno smještajnoj jedinici, dok se za pomoćne krevete oslobađa od plaćanja članarine. Iznos turističke članarine koja se plaća po registriranom ležaju iznosi 45,00 kuna, uz navedeno oslobođenje od 50%, u 2021. taj se iznos umanjuje na 22,50 kuna po ležaju. 

Više informacija o navedenom možete pronaći OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci