20 svi 2021

EUROPSKI PARALMENT USVOJIO NOVI, UKLJUČIVIJI PROGRAM ERASMUS+

Zastupnici su usvojili vodeći program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport ERASMUS+ za razdoblje 2021. – 2027. Novi program Erasmus+ bit će jednostavniji i pristupačniji za podnositelje prijava uz korisnicima prilagođenije IT sustave i manje papirologije te će pružati više alata i resursa za potporu uključivanju.

U razdoblju 2021. – 2027. za program koji je dokazao svoju važnu ulogu u jačanju europskog identiteta odvojit će se gotovo dvostruko više sredstava (više od 28 milijardi EUR iz različitih izvora) u odnosu na prethodno sedmogodišnje razdoblje (14,7 milijardi EUR). Zastupnici su u završnoj fazi pregovora s Vijećem uspjeli osigurati dodatnih 1,7 milijardi EUR.

Komisija i države članice moraju izraditi akcijske planove za poboljšanje pristupa učenju i mobilnosti za osobe koje su u prošlosti imale manje mogućnosti za sudjelovanje (osobe s invaliditetom, osobe koje žive u uvjetima siromaštva ili u udaljenim područjima i osobe migrantskog podrijetla).

Inicijativa DiscoverEU postala je dio programa Erasmus+, a omogućit će mladima da se prijave za dodjelu putnih propusnica kako bi putovali Europom u svrhu učenja. Također, inicijativa „Europska sveučilišta” omogućit će studentima stjecanje diplome kombiniranjem studija u nekoliko zemalja EU-a, dok se u okviru treće inicijative „Centri strukovne izvrsnosti” izgrađuju lokalni i međunarodno povezani ekosustavi vještina.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci