12 svi 2021

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA „NOVI POČETAK“

U prostorima županijske uprave u Koprivnici danas je online putem održana početna konferencija projekta “Novi početak” kojoj su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn sa suradnicima voditelj projekta Darko Masnec, član projektnog tima Vladimir Šadek te predstavnici partnera – Udruge Hera Križevci i Centra za socijalnu skrb Križevci, kao i PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije.

Koprivničko-križevačka županija, kao jedna od županija koja nije imala osigurano sklonište za žrtve nasilja, sa svojim je stručnim službama provela sve potrebne aktivnosti kako bi se problem zbrinjavanja žrtava nasilja adekvatno riješio te je kao nositelj prijavila projekt pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Župan je zahvalio svima uključenima na doprinosu, kao i županijskom Povjerenstvu za ravnopravnost spolova, naglasivši: „Ova je tema izuzetno važno za naše društvo i svaku lokalnu zajednicu, a kroz osiguranje potrebnih kapaciteta brinemo o ranjivim osobama i osiguravamo im potrebnu zaštitu. Prije godinu dana bili smo jedna od šest županija koja nije imala sigurnu kuću, a sada smo osigurali adekvatan prostor na tajnoj lokaciji i privremeno rješenje. Dobivanje 9,2 milijuna kuna od resornog Ministarstva je put prema kvalitetnom i trajnom rješenju, siguran sam da će to biti realizirano uskoro, a naša je želja da broj korisnika bude što manji.“

Župan je još dodao kako će se uspostavom sigurne kuće osigurati adekvatan mehanizam zaštite žrtava nasilja, što je česta pojava i velik problem u našem društvu. Voditelj projekta Darko Masnec kazao je kako je projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a stručnu pomoć u prijavi projekta pružila je PORA. Što se tiče aktivnosti, dio koji otpada na Županiju usmjeren je na osiguravanje materijalnih uvjeta te se predviđa rekonstrukcija i dogradnja kuće u kojoj će biti osiguran smještaj za 15 – 20 korisnika, ovisi o tome jesu li obitelj ili pojedinci. Udruga Hera provodi aktivnosti koje su usmjerene na edukaciju kako zaposlenika, tako i pružatelja stručne pomoći, a uključen je i Centar za socijalnu skrb u dijelu daljnje brige o korisnicima kad napuste sigurnu kuću. Projekt je započeo u 12 mjesecu, zaposleni su stručni kadrovi te je pokrenut postupak javne nabave za rekonstrukciju i dogradnju objekta koji će biti u županijskom korištenju.

Ukupna vrijednost projekta je 9.233.880,49 kuna, i u stopostotnom je iznosu financiran od strane Europskog socijalnog fonda. Projekt traje do 25. svibnja 2023. godine.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Lenta - Europska unija - Europski strukturni i investicijski fondovi - Operativni program Konkurentnost i kohezija - Razvojna agencija PORA KKŽ

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci