23 velj 2021

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA PRIJAVE NA SUDJELOVANJE U PROJEKTU DRAVA ART BIENNALE 2021.

Muzej grada Koprivnice objavio je Javni poziv za prijavu radova za Drava Art Biennale 2021. Drava Art Biennale (DAB) nastavak je projekta Muzeja grada Koprivnice koji je započeo 2003. godine, a koji 2013. godine poprima bijenalni karakter. Projekt se bavi temama zaštite okoliša, ekosustavom i vodom kao političkom kategorijom, a nastoji potaknuti suradnju umjetnika, kustosa, aktivista, znanstvenika i drugih stručnjaka te lokalne zajednice.

Uslijed trenutnih društveno-ekonomskih događaja, DAB u 2021. izmješta svoj pogled prema unutra – povratkom prema izvoru. Vrijeme nesigurnosti, nestalnosti, stalnih promjena neprestano testira naše mogućnosti transformacije i prilagođavanja. Stoga u ovim izazovnim vremenima postavljamo pitanje čemu nas voda može poučiti? Voda kao najrasprostranjenija tvar u prirodi, nastala kao najjednostavniji spoj dva najreaktivnija elementa podsjeća na jednostavnost života istovremeno zrcaleći njegovu kompleksnost kroz svoju mnogoznačnost u ljudskim životima. Svojom dualističkom prirodom i sposobnošću stvaranja i uništavanja voda je bliska čovjeku. Kao izvor života od poganskih običaja do brojnih religija smatrana je sredstvom duhovnog i fizičkog (o)čišćenja i obnavljanja, dok u razarajućim bujicama i poplavama simbolizira izvor smrti.

Istovremeno, kao oblik drugosti pruža mogućnost zrcaljenja. Omogućuje (auto)refleksiju osobnog ili društvenog sustava vrijednosti. Nestalnost prirodnih senzacija nastalih posredstvom vode omogućuju postepenost razotkrivanja – čovjeka i svijeta. Što prikriva eterična koprena vodene pare? Koje vizure (grada) rastvara rasplinutost zgusnute magle? Što skriva tvrda nepropusnost okamenjenog leda? Sposobnost konstantnog toka i izmjena karakteristika je vodenih bogatstava. U neprestanom mijenjanju oblika voda izražava načelo univerzalnog i vječnog kretanja. Tales je smatrao da je voda arche – ono što nadživljuje svaku prolaznu promjenu, iz čega sve proizlazi i u što se sve vraća. Prema Talesu sve je od vode, priroda svega je voda, pa čak i zemlja nastaje od (iz) vode koja na istoj pluta. U izazovnim vremenima voda postaje utočište, simbol mira i spokoja. Sredstvo (o)čišćenja i obnavljanja. Važan faktor u održavanju psihofizičkog balansa pojedinca/društva/sustava.

„Tko će, što će s čovjeka sprati taštinu ako vode duh bude gluh? Što će ostati ako voda umre?“ (Zvjezdana Jembrih i Lidija Bajuk)

Muzej Grada Koprivnice poziva umjetnike/ce da se prijave s najviše 2 rada (koje umjetnik/ca sam producira), u bilo kojoj tehnici, mediju ili načinu izraza. Prijavi je potrebno priložiti:

  • CV
  • fotografije / video / nacrt rada
  • kratku izjavu/obrazloženje o radu i opis rada – materijal, dimenzije i prostornu dispoziciju
  • kontakt

Radove će odabrati peteročlani kustoski tim. Realizacija ovog projekta obuhvaća skupnu izložbu odabranih autora u Galeriji Koprivnica. Zbog izložbenog koncepta i zahtjeva skupne izložbe, vjerojatno umjetnicima neće biti moguće isplatiti honorar.

Rok za prijavu radova je 30. svibnja 2021. godine.

Izložbeni koncept će se, uz izbor prijavljenih radova, upotpuniti i uključivanjem referentnih autora čija je produkcija orijentirana na ovu problematiku. Izložba će se održati u Galeriji Koprivnica (17. 9. – 24. 10. 2021.), a tijekom 2022. godine izložba će se preseliti u Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku.

Prijave se mogu dostaviti e-mailom ili na adresu:

Muzej grada Koprivnice (Helena Kušenić)

Trg dr. Leandera Brozovića 1

48 000 Koprivnica.

Kontakt: Helena Kušenić, [email protected], +385 99 306 8713.

Više informacija dostupno je OVDJE. 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci