22 velj 2021

ŽUPAN KOREN NA SASTANKU S PREDSTAVNICIMA MINISTARSTVA REGIONALNOG RAZVOJA: PRIPREMILI SMO PROJEKTE VRIJEDNE TRI MILIJARDE KUNA, DO KRAJA OŽUJKA OČEKUJEMO POTPISIVANJE RAZVOJNOG SPORAZUMA

Nastavno na prethodni sastanak s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak na temu Razvojnog sporazuma pet sjeverozapadnih županija, župani Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije održali su novi sastanak u Termama Tuhelj. Uz župana Darka Korena, ravnateljicu PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Melitu Birčić i pročelnicu Službe ureda župana Melitu Ivančić, sastanku su prisustvovali i župani Željko Kolar, Damir Bajs, Matija Posavec te Radimir Čačić, kao i regionalni koordinatori iz drugih županijskih razvojnih agencija, dok su resorno Ministarstvo predstavljale glavna savjetnica ministrice Sanda Pašuld, tajnica Kabineta ministrice Anđela Tadić i načelnica Sektora za politiku regionalnoga razvoja Sanja Rendić Miočević.

Sastanak je održan s ciljem usuglašavanja razvojnih prioriteta, a raspravljalo se o predloženim kriterijima odabira projekata te pripremama za finalizaciju Razvojnog sporazuma, što podrazumijeva definiranje konačne liste razvojnih projekata koja će biti usuglašena s resornim ministarstvima.

Ukupna vrijednost projekata Koprivničko-križevačke županije za Razvojni sporazum iznosi oko tri milijarde kuna, a projekti su u visokoj fazi pripremljenosti, uz podršku PORA-e kao regionalnog koordinatora. Predvidjeli smo projekte za koje smo smatrali da su naši strateški ciljevi te smo se vodili ulaganjem u obrazovanje kao prioritetom, a sektori na koje otpadaju najveći iznosi su promet i infrastruktura te regionalna infrastruktura. Nadam se da će Ministarstvo prepoznati važnost predloženih projekata te da će kriteriji za odabir biti prilagođeni potrebama lokalne zajednice“, kazao je župan Koren te dodao kako su stručne službe Županije, jedinice lokalne samouprave, javne ustanove i institucije s područja županije projekte pripremile sukladno svojim potrebama i unutar prihvatljivog financijskog okvira.

Imajući u vidu temeljne odredbe Pravilnika o sadržaju i postupku izrade i sklapanja razvojnog sporazuma koje definiraju način suradnje, župani su se usuglasili s predstavnicima Ministarstva kako će se konačni prijedlog liste razvojnih projekata dostaviti kroz narednih tjedan dana. Obzirom da je priprema razvojnih projekata u vidu (su)financiranja izrade projektno-tehničke dokumentacije za razvojne projekte važan element uspješnosti realizacije razvojnog sporazuma, župani su zajednički podržali dodjelu sredstava prema županijama upravo u tu svrhu.

Ovakvim pristupom strateškom planiranju sjever Hrvatske pokazuje da je spreman za novo poglavlje svog rasta i razvoja koje je temeljeno na jačanju regionalne konkurentnosti kroz razvoj regionalne infrastrukture, zajednički je stav svih župana.

Podsjetimo kako je ova inicijativa za povezivanjem sjeverozapadnih županija pokrenuta prije dvije godine kroz potpisivanje pisma namjere za sklapanje Razvojnog sporazuma, kao alata ravnomjerne politike regionalnoga razvoja kojim se županijama okupljenim oko zajedničkog razvojnog smjera omogućuje identifikacija, priprema i provedba strateških projekata koji doprinose strukturiranom i održivom gospodarskom razvoju Sjevera Hrvatske.

Župani sjeverozapadne Hrvatske, uz koordinaciju razvojnih agencija te otvoreni dijalog s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU, nastavit će s pripremom za potpisivanje Razvojnog sporazuma, što se očekuje do kraja ožujka ove godine.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Izvor fotografija: Krapinsko-zagorska županija

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci