23 pro 2020

OBJAVLJEN POZIV NA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA „ČITANJEM DO UKLJUČIVOG DRUŠTVA“

Ministarstvo kulture i medija 23. prosinca 2020. objavilo je otvoreni privremeni poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom „Čitanjem do uključivog društva“. Provedbom poziva doprinijet će se ostvarenju ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja za razdoblje od 2017. – 2022. Poziv se provodi u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a usmjeren je na povećanje socijalne uključenosti ranjivih skupina (djece i mladih do 25 godina, osoba starijih od 54 godine, nezaposlenih, uključujući dugotrajno nezaposlene, osoba s invaliditetom te pripadnika romske i drugih nacionalnih manjina) kroz razvoj čitalačke pismenosti. Pozivom će se financirati aktivnosti pripreme i provedbe participativnih aktivnosti poticanja čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija za pripadnike ciljanih skupina te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju.

Prihvatljivi prijavitelji u skupini aktivnosti A su narodne knjižnice, a u skupini aktivnosti B su umjetničke organizacije, udruge koje djeluju u području kulture i umjetnosti, ustanove u kulturi i jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave.

Prihvatljive aktivnosti su:

  • OBAVEZNI ELEMENT: priprema i provedba participativnih aktivnosti poticanja čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija za pripadnike ciljanih skupina kojima je pristup knjizi umanjen u mjestu stanovanja / boravka (radionice čitanja i/ili pisanja, razvoj usluge pokretnih knjižnica, književni susreti, istraživanja i studije povezane s aktivnostima poticanja čitanja, i sl.)
  • IZBORNI ELEMENT: podizanje javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju usmjerenih na osobe kojima je pristup knjizi umanjen u mjestu stanovanja / boravka (javne kampanje, književna senzibilizacija i sl.)

Ukupna raspoloživa financijska sredstva u okviru ovog poziva na dostavu projektnih prijedloga iznose 41.000.000,00 HRK. Udio financiranja po pojedinom projektu iznosi 100 % prihvatljivih troškova, od čega je 85 % osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok će obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurati Ministarstvo kulture i medija iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Najmanji iznos zatraženih bespovratnih sredstava može biti 100.000,00 HRK, a najviši iznos zatraženih bespovratnih sredstava može biti 4.000.000,00 HRK.

Projektni prijedlozi zaprimaju se od 23. prosinca 2020. do 1. ožujka 2021. godine.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci