10 lip 2020

ANKETA O IZAZOVIMA S KOJIMA SE SUOČAVAJU SREDNJI I MALI PODUZETNICI PRILIKOM USKLAĐIVANJA S GDPR-OM

Opća uredba o zaštiti podataka (poznatija pod akronimom GDPR) ključan je dio dosljednog i moderniziranog zakonodavstva EU-a o zaštiti podataka koji se primjenjuje u Europskoj uniji od 25. svibnja 2018. godine. Zaštiti podataka pristupa se ozbiljnije nego ikad prije, a što ima dalekosežan učinak na različite dionike i sektore. Svrha ovog istraživanja je stjecanje uvida u izazove s kojima se susreću srednji i mali poduzetnici prilikom usklađivanja s Općom uredbom o zaštiti podataka u svom poslovanju i jasnije razumijevanje njihovih potreba. Na temelju rezultata istraživanja partneri iz projekta ARC razvit će smjernice i različite edukativne materijale prilagođene specifičnim potrebama mikro, srednjih i malih poduzetnika.

Niz dionika ukupnog koncepta zaštite osobnih podataka, s posebnim naglaskom na male i srednje poduzetnike, smatra kako ne raspolaže s dovoljno informacija o zahtjevima koje pred njih stavlja Opća uredba ili da nemaju dovoljno potpore prilikom usklađivanja s novim propisima o zaštiti podataka.

Slijedom toga, a s ciljem pružanja što bolje podrške malim i srednjim poduzetnicima prilikom usklađivanja s Općom uredbom, Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji s Komisijom za zaštitu podataka Republike Irske i Sveučilištem Vrije iz Brisela, a u okviru EU programa “Prava, jednakost i građanstvo” provodi projekt ARC (Awareness raising campaign for small and medium enterprises).

Anketa je anonimna, a rezultati istraživanja će se temeljiti na agregiranim podacima. Informacije koje će biti prikupljene putem ove ankete, tijela za zaštitu osobnih podataka neće korisititi u svrhu izvršavanja svojih istražnih i korektivnih ovlasti.

Važno je napomenuti: Ako obrađujete osobne podatke, u obvezi ste primjenjivati Opću uredbu o zaštiti podataka. Pravila o zaštiti osobnih podataka odnose se i na osobne podatke zaposlenika. Možda smatrate da ne obrađujete osobne podatke, ali već se i sama pohrana osobnih podataka npr. u datoteku na računalu smatra obradom osobnih podataka.

Više o navedenom možete pronaći OVDJE.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci