08 svi 2020

DAN EUROPE 09. SVIBNJA

Danom Europe koji se obilježava 09. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne ‘Schumanove deklaracije’. Schumanovu deklaraciju predstavio je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 09. svibnja 1950. godine. Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije. Europska zajednica za ugljen i čelik bila je prva u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala današnja Europska unija. Države osnivačice EZUČ-a bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg.

Ove godine obilježava se 70. obljetnica od Schumanove deklaracije. Brojna virtualna događanja i obilježavanje ove značajne obljetnice u znaku su borbe protiv pandemije Covid 19 virusa.

Europski parlament organizira online obilježavanje 70. godina europske solidarnosti u čijem fokusu će biti zahvala herojima borbe protiv koronavirusa, a to su u prvom redu medicinski djelatnici te svi volonteri koji su se nesebično stavili na raspolaganje potrebitima. Svi zainteresirani mogu se uključiti preko Facebook stranice Europskog parlamenta.

Na 70. obljetnicu Deklaracije  9. svibnja 2020. godine u Europskom centru Robert Schuman u Schumanovoj rodnoj kući u Scy-Chazellesu bit će proglašeni dobitnici Nagrade Robert Schuman. Autor najboljeg motivirajućeg teksta s idejama za napredak Europske unije od 2020. godine nadalje osvojit će prvu nagradu u iznosu od 15.000 EUR.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci