07 svi 2020

OBJAVLJEN PROGRAM ZA POBOLJŠANJE INFRASTRUKTURE NA PODRUČJIMA NASELJENIM PRIPADNICIMA NACIONALNIH MANJINA

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je Program za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

Cilj Programa je pružanje pomoći razvoju lokalnih zajednica na kojima povijesno žive i pripadnici nacionalnih manjina, a koja su demografski, ekonomski ili socijalno oslabljena i značajno ispod prosjeka nacionalne razvijenosti. Program pruža pomoć u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture te se njime zagovara pristup promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije i održivog razvoja te participativnog pristupa dionika šire lokalne zajednice.

Korisnici Programa su jedinice lokalne samouprave sa statusom potpomognutog područja i s udjelom višim od 5 % pripadnika nacionalnih manjina u stanovništvu prema Popisu stanovništva 2011.

Sredstva za Javni poziv predviđena su u iznosu od 18.000.000,00 kuna.

Planirani iznos sredstava za Program raspodijelit će se jedinicama lokalne samouprave prema indeksu razvijenosti i to:

  • 40% sredstava JLS-ima razvrstanim u I. skupinu,
  • 30% sredstava JLS-ima razvrstanim u II. skupinu,
  • 20% sredstava JLS-ima razvrstanim u III. skupinu,
  • 10% sredstava JLS-ima razvrstanim u IV. skupinu.

Sredstva namijenjena za provedbu ovog Programa povećat će se u slučaju osiguranja dodatnih financijskih sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske.

Prihvatljive aktivnosti su sve aktivnosti vezane uz izgradnju, nadogradnju, rekonstrukciju, obnovu, modernizaciju i adaptaciju prihvatljivih građevina, osim neprihvatljivih aktivnosti u skladu sa Smjernicama. Prihvatljive su građevine iz područja socijalne, javne, komunalne i gospodarske infrastrukture, te zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Prihvatljivi su troškovi nastali na projektu u razdoblju od 1. siječnja 2020. godine do 31. ožujka 2021. godine uz uvjet da se sufinanciranje iz sredstava Ministarstva može koristiti samo u 2020. godini.

Ukupna vrijednost sufinanciranja Ministarstva može iznositi najviše 500.000,00 kuna po Korisniku s PDV-om. Neće se sufinancirati projekt čija je vrijednost manja od 100.000,00 kuna s PDV-om. Podnositelj zahtjeva može podnijeti jedan zahtjev za sufinanciranje.

Više informacija možete pronaći OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci