20 sij 2020

USKORO ENERGETSKA OBNOVA OBITELJSKIH KUĆA

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja najavilo je da u proljeće kreću prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Nacrt Izmjena i dopuna Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje 2014. -2020. trenutno je na javnom savjetovanju.

Donošenje Izmjena i dopuna Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje 2014. – 2020. od strane Vlade Republike Hrvatske preduvjet je za raspisivanje poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Raspisivanje poziva predviđa se krajem prvog kvartala 2020. godine, a odnosit će se na postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje – osnovni uvjet je da budu zakonito izgrađene odnosno legalne. Mogućnost prijave ovisiti će i o energetskom razredu zgrade. Na javni poziv moći će se prijaviti obiteljske kuće iz kontinentalne Hrvatske energetskog razreda D ili niže, odnosno obiteljske kuće iz primorske Hrvatske energetskog razreda C ili niže. Da li obiteljska kuća spada u kontinentalnu ili primorsku Hrvatsku iskazano je na energetskom certifikatu zgrade.

Za financiranje provedbe ovog Programa u financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osiguran je iznos od 142 milijuna kuna. Energetska obnova obiteljskih kuća provodit će se sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako bi se građanima olakšao sam postupak prijave za dobivanje sredstava.

Od navedenog ukupnog iznosa predviđenog za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, 20% ukupnih sredstava, odnosno 28,4 milijuna kuna, namijenjeno je za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća građana koji su u opasnosti od energetskog siromaštva. Ovoj kategoriji građana država će  financirati predviđene mjere energetske obnove sa 100% potrebnog iznosa za obnovu obiteljskih kuća.

S ostalih 80% od ukupno predviđenih sredstava za sufinanciranje tj. 113,6 milijuna kuna, sufinancirat će se energetska obnova svim ostalim građanima vlasnicima obiteljskih kuća, i to sa stopom od 60% sufinanciranja, dok će ostatak iznosa ti građani osigurati iz vlastitih izvora.

Program u razdoblju od 2019. do 2020. provodi se u dva dijela, tj. za dvije ciljne skupine:

  • svi građani, vlasnici obiteljskih kuća – prvi dio ovog Programa odnosi se na sve vlasnike obiteljskih kuća u RH bez obzira na njihov socijalni status;
  • ranjive skupine građana – drugi dio ovog Programa odnosi se isključivo na ranjive skupine građana u riziku od energetskog siromaštva. 
  • obiteljska kuća u smislu ovog Programa je zgrada u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te zadovoljava jedan od dva navedena uvjeta:
  • ima najviše tri stambene jedinice;
  • ima građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2.

Programom se predviđa poticanje sljedećih aktivnosti:

1. povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora:

  • energetska obnova vanjskog zida, stropa, poda, krova (sva potrebna oprema i radovi vezani uz povećanje toplinske zaštite, uključujući npr. hidroizolaciju,  zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i dr. – detalji se propisuju u javnom pozivu);
  • zamjena stolarije ovojnice grijanog prostora novom;

2.cjelovita energetska obnova, koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnje sljedećih sustava za korištenje OIE:

  • sustavi s sunčanim toplinskim pretvaračima;
  • sustavi na drvnu sječku/pelete;
  • dizalice topline zrak-voda, voda-voda ili zemlja-voda;
  • fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju.

Detaljniji tehnički uvjeti propisat će se pozivom.

Detaljan sadržaj dokumentacije potrebne za prijavu na poziv bit će također propisan u samom tekstu javnog poziva dok obavezna dokumentacija za prijavu minimalno uključuje:

  • izvješće o energetskom pregledu i energetski certifikat i detaljnu ponudu izvođača radova za provedbu mjera specificiranih u izvješću o energetskom pregledu. Navedenim dokumentima potvrđuje se zadovoljavanje tehničkih uvjeta propisanih u javnom pozivu;
  • u slučaju ugradnje fotonaponskih sustava, potreban je glavni projekt, u skladu s Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (Narodne novine, br.112/17,34/18,36/19 i 98/19);
  • fotodokumentaciju postojećeg stanja;
  • dokaze o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine – vrste ovih dokaza detaljno se raspisuju u javnom pozivu.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci