13 ruj 2019

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA “UZ PORU PO POTPORU”

U prostorima Koprivničko-križevačke županije danas, 13. rujna 2019. godine, održana je početna konferencija projekta “UZ PORU PO POTPORU” odobrenog u okviru Poziva za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za nastavak aktivnosti regionalnih koordinatora.

Konferenciji je prisustvovalo tridesetak sudionika, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave s područja Koprivničko-križevačke županije.

U uvodnom dijelu konferencije sve prisutne pozdravio je zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je pozvao sve jedinice lokalne samouprave s područja Koprivničko-križevačke županije da koriste stručnu pomoć PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije u pripremi i provedbi razvojnih projekata. Također, savjetovao ih je da se javljaju na što više otvorenih natječaja iz kojih se može povući značajan iznos bespovratnih sredstava za razvojne projekte što će biti na korist i samim općinama, a i županiji. Svim prisutnima obratila se i ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić koja je sudionike upoznala sa projektom te projektnim aktivnostima. Ravnateljica je također pozvala sve jedinice lokalne samouprave da besplatno koriste znanje, iskustvo, stručnost i kompetencije zaposlenika PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije kako bi se sredstva EU  što uspješnije transferirala do njih putem novo pripremljenih razvojnih projekata. Naglasila je kako je priprema i provedba EU projekata povezani proces te da bi svi u istome bili što uspješniji neophodna je suradnja i partnerstvo svih dionika. Ravnateljica je također napomenula da će se u okviru projekta osim pružanja stručne pomoći u pripremi i provedbi razvojnih EU projekata organizirati i brojne edukacije o aktualnim EU  natječajima te edukacije na aktualne teme povezane s korištenjem EU sredstava te još jednom pozvala sve prisutne da što više koriste stručnu pomoć PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije koja u dosadašnjem radu ima reference od gotovo 200 pripremljenih i provedenih EU projekata ukupne vrijednosti 840 milijuna kuna.

U radnom dijelu konferencije Voditeljica Odjela za strateško planiranje i regionalni razvoj Tihana Kraljić prezentirala je Informacijski sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem, dok je Suzana Hirjanić, Projekt menadžer za strateško planiranje i regionalni razvoj, na konkretnom primjeru prikazala način unošenja razvojnih projekata u navedeni Informacijski sustav, odnosno Registar projekata.

Podsjećamo, ukupna vrijednost projekta iznosi 20.016.687,79 kn, dok je iznos bespovratnih sredstava 17.014.184,53 kn. Dodijeljena bespovratna sredstva namijenjena su za pružanje stručne pomoći jedinicama lokalne i regionalne samouprave i drugim javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi razvojnih EU projekata te koordinaciju i izradu županijskih razvojnih strategija i drugih razvojnih dokumenata za područje Koprivničko-križevačke županije. U okviru navedenog projekta provodit će se i aktivnosti informiranja o aktualnim EU natječajima te edukacije na aktualne teme povezane s korištenjem EU sredstava, a s ciljem jačanja kapaciteta djelatnika javnopravnih tijela i javnih ustanova s područja Koprivničko-križevačke županije. Dodatna važnost ovog projekta za PORU Regionalnu razvojnu agenciju Koprivničko-križevačke županije je u tome što se ovim bespovratnim sredstvima osiguravaju financijska sredstva potrebna za poslovanje i daljnji razvoj PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije u idućih pet godina, ali i jačanje kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini za pripremu i provedbu EU projekata. Projekt je izrazito važan i za samu Koprivničko-križevačku županiju jer doprinosi smanjivanju troškova rada PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije u županijskom proračunu.

 „Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj“
„Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije“
Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci