07 svi 2019

NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE PREDSTAVLJENI PROJEKTI PRIJAVLJENI NA NATJEČAJ INTERREG V-A PROGRAMA PREKOGRANIČNE SURADNJE MAĐARSKA-HRVATSKA 2014.-2020.

U utorak, 07. svibnja u prostorima Koprivničko-križevačke županije održana je konferencija za medije na temu prijavljenih projekata na INTERREG V-A Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Natječaj je zatvoren 03. svibnja, a PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije je u suradnji s partnerima s područja Koprivničko-križevačke županije radila na pripremi ukupno 11 projektnih prijedloga vrijednih 8,6 milijuna EUR.

Svim prisutnima se uvodno obratio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, koji je naglasio ulogu PORE kao regionalnog koordinatora koja okuplja dionike javnog sektora i s njima priprema projekte koji se pripremaju upravo na ovakve natječaje. Zatim se svima prisutnima obratila ravnateljica PORE Melita Birčić, koja je dala kratak pregled svih projekata koje je u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i županijskim ustanovama pripremila PORA.

U projektima prijavljenim na navedeni natječaj sudjeluje ukupno 15 partnera s područja Koprivničko-križevačke županije: Općina Virje i Dječji vrtić Zrno Virje, Općina Hlebine, Općina Drnje, Općina Gola, Općina Legrad – 2 projekta, Općina Koprivnički Ivanec, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica, Strukovna škola Đurđevac, Osnovna škola Ferdinandovac i Osnovna škola Koprivnički Ivanec i Koprivničko-križevačka županija.

Projekti su najvećim dijelom vezani uz razvoj i unapređenje turističke infrastrukture odnosno izgradnju turističkih atrakcija – 5 projekata sveukupne vrijednosti 7,1 milijun EUR. Na prioritet koji se odnosi na razvoj obrazovanja i suradnju u osnovnim i srednjim školama prijavljena su 4 projekta sveukupne vrijednosti 924.900 EUR. Prioritet koji se odnosi na tematsku suradnju obuhvaća 2 projekta vrijednosti gotovo 600.000 EUR.

Od navedenih 11 projekata, njih 5 su infrastrukturni projekti, dok je u svima predviđena i nabava opreme. Također od 11 prijavljenih projekata, u njih 5 su partneri iz područja Koprivničko-križevačke županije vodeći partneri i snose najveći dio proračuna i investicije.

Više detalja o prijavljenim projektima rekli su sami načelnici, kao predstavnici vodećih partnera, odnosno načelnik Općine Virje Mirko Perok, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, načelnik Općine Drnje Petar Dombaj, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, načelnica Općine Hlebine Božica Trnski i ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar.

U svim prijavljenim projektima predviđena je izgradnja odnosno rekonstrukcija na sveukupno 6 objekata; rekonstrukcija i dogradnja Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama (projekt u kojem je vodeći partner Koprivničko-križevačka županija), izgradnja 2 vodena igrališta na Šoderici i u Drnju, rekonstrukcija starog župnog dvora u ekološki posjetiteljski centar Drave u Goli, zatim obnova i rekonstrukcija zgrade starog farofa u Koprivničkom Ivancu te asfaltiranje 2 km biciklističke staze prema Halasz Czardi s ciljem povezivanja turističkih atrakcija u Legradu i Őrtilosu. Svu potrebnu opremu za održavanje tradicionalnih gastronomskih manifestacija u Virju je kroz jedan projekt prijavila Općina Virje. Također će se potrebnom opremom opremiti Strukovna škola Đurđevac i Osnovna škola Ferdinandovac u cilju razvoja programa robotike. Gimnazija „Fran Galović“ u Koprivnici opremit će se za održavanje škole u prirodi, dok će Osnovna škola u Koprivničkom Ivancu opremiti školsku kuhinju i nabaviti ostalu potrebnu opremu. Također će Dječji vrtić u Virju nabaviti sportsku opremu i multifunkcionalno dječje igralište.

Na konferenciji za medije najavljena su i razna događanja koja će se održati povodom obilježavanja EU tjedna u Koprivničko-križevačkoj županiji, a čije će se centralno događanje održati 16. svibnja na Zrinskom trgu u Koprivnici, a uključuje predstavljanje EU projekata raznih nositelja koji se provode na području županije.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci