13 ožu 2019

ODRŽANE SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA I SKUPŠTINE LOKALNOG PARTNERSTVA ZA ZAPOŠLJAVANJE KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

U srijedu, 13. ožujka 2019. godine u prostorijama Razvojne agencije PORE KKŽ održane su sjednice Upravnog odbora i Skupštine Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije.

Sjednicama Upravnog odbora i Skupštine LPZ-a KKŽ predsjedavao je predsjednik skupštine Lokalnog partnerstva za zapošljavanje i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac prezentirala je članovima Upravnog odbora i Skupštine stanje i kretanje evidentirane nezaposlenosti i zapošljavanja na tržištu rada Koprivničko-križevačke županije u 2018. godini i prva dva mjeseca 2019. godine kao i mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2019. godini. Prema statističkim podacima o broju nezaposlenih osoba po županijama, Koprivničko-križevačka županija u prosincu 2018. godine nalazila se na drugom mjestu u odnosu na ostale županije s  najmanjim brojem nezaposlenih osoba odnosno udjelom od 1,4% u ukupnom broju nezaposlenih osoba u Republici Hrvatskoj. U obrazovnoj strukturi nezaposlenih osoba Koprivničko-križevačke županije najbrojnije su osobe sa završenom srednjom školom u trajanju do 3 godine dok su prema dobnoj strukturi u prosincu 2018. godine najveći udio u nezaposlenosti bilježile nezaposlene osobe u dobnim skupinama od 25 do 29 godina, 55 do 59 godina te 20 do 24 godina starosti. Najtraženija zanimanja od strane poslodavaca u Koprivničko-križevačkoj županiji u 2018. godini bila su prodavač/ica, konobar/ica, zidar/ica, kuhar/ica, tesar/ica te vozač/ica teretnog vozila. U veljači 2019. godine Koprivničko-križevačka županija bila je treća županija po redu s najmanjim brojem nezaposlenih osoba u ukupnom broju nezaposlenih osoba u Republici Hrvatskoj dok u siječnju 2019. godine Koprivničko-križevačka županija bilježi povećanje evidentirane nezaposlenosti za 420 osoba ili 20,0% u odnosu na prosinac 2018. godine. U okviru provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja HZZ-a u 2019. godini uvedene su tri nove podmjere koje se odnose na potpore za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo, osposobljavanje za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva (30+) i potpore za očuvanje radnih mjesta u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, obuće, kože i drva.

Članovi Upravnog odbora i Skupštine informirani su o aktivnostima na provedbi projekta „Partnerstvo za sve 2“. Projekt je odobren za financiranje u okviru poziva „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“ iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Razvojna agencija PORA KKŽ, a projektni partneri su Koprivničko-križevačka županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci, HGK Županijska komora Koprivnica, HOK Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije i Koprivnički poduzetnik d.o.o. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.999.427,02 kn uz stopu EU sufinanciranja od 99,08% dok će provedba projektnih aktivnosti trajati 30 mjeseci.

Sve projektne aktivnosti realiziraju se sukladno planiranim rokovima. Nakon provedene edukacije za voditelja Kluba za zapošljavanje, osnovan je Klub za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije te je jedna osoba zaposlena na mjesto voditelja Kluba za zapošljavanje i eksperta za organizaciju i provedbu radionica. U okviru djelovanja Kluba za zapošljavanje održan je 1. ciklus radionica za nezaposlene osobe i individualna savjetovanja dok je u tijeku provedba 2. ciklusa radionica za nezaposlene osobe. Provedene su dvije edukacije na temu samozapošljavanja, a u tijeku su provedba aktivnosti dodjele potpora male vrijednosti za samozapošljavanje i aktivnosti IT boot campa za nezaposlene osobe. U tijeku su pripremne aktivnosti za promociju ženskog poduzetništva i pripremne aktivnosti za osiguravanje pristupa za osobe s invaliditetom. Razvojna agencija PORA KKŽ pripremila je drugi i treći Zahtjev za nadoknadom sredstava te svakodnevno provodi aktivnosti upravljanja projektom i administracije.

U nastavku su članovi Skupštine Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije jednoglasno podržali Odluku o izboru Mateje Lončar, projekt menadžera za ljudske potencijale Razvojne agencije PORE KKŽ kao tajnice Tehničkog tajništva Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije.

Na kraju sjednica ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ Melita Birčić kao odgovorna osoba Tehničkog tajništva, a ujedno i zamjenica predsjednika Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije zahvalila je prisutnima na dolasku i izrazila zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom svih članova Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci