02 kol 2018

OBJAVLJEN PROGRAM MIKRO I MALIH ZAJMOVA ZA POLJOPRIVREDNIKE

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je Program Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., a koji se sufinanciraju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Financijski instrumenti pokrenuti su u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR).

Mikro i Mali zajmovi namijenjeni su poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda te subjektima iz sektora šumarstva u slijedećim tipovima operacija:

  • 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava,
  • 4.1.2 Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš,
  • 4.1.3 Korištenje obnovljivih izvora energije,
  • 4.2.1 Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima,
  • 4.2.2 Korištenje obnovljivih izvora energije,
  • 6.4.1 Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima,
  • 8.6.1 Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumsko uzgojnim radovima i
  • 8.6.2 Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva.

Mikro i Malim zajmovima moguće je financirati i troškove kupnje živih životinja, jednogodišnjeg bilja, rabljene opreme, obrtna sredstva i slično.

MIKRO ZAJMOVI ZA RURALNI RAZVOJ

Mikro zajmovi namijenjeni su mikro i malim subjektima gospodarstva. Najniži iznos zajma je 1.000,00 EUR-a, a najviši iznos je 25.000,00 EUR-a. Kamatne stope su u rasponu od 0,5% do 1%, odnosno za mlijekarski sektor 0,1%, a ista će se određivati sukladno indeksu razvijenosti županije u kojoj se ulaže. Duljina otplate zajma je 5 godina uključujući maksimalni poček od 12 mjeseci (ukoliko je rok otplate dulji od 2 godine).

MALI ZAJMOVI ZA RURALNI RAZVOJ

Mali zajmovi namijenjeni su mikro, malim i srednjim subjektima gospodarstva. Najniži iznos zajma je 25.001,00 EUR-a, a najviši iznos je 50.000,00 EUR-a. Kamatne stope su u rasponu 0,5% do 1%, odnosno za mlijekarski sektor 0,1%, a ista će se određivati sukladno indeksu razvijenosti županije u kojoj se ulaže. Duljina otplate zajma je maksimalno 10 godina uz maksimalni poček 12 mjeseci (ukoliko je rok otplate dulji od 2 godine).

Programi su otvoreni do 31. prosinca 2020. godine, a zahtjevi će se uzimati u obradu prema datumu zaprimanja.

Detaljnije informacije i pripadajuće obrasce možete pronaći OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci